Image default

Hogyan maradnak a hatalmas madárrajok olyan szoros formációkban?

Kevés látványosabb – vagy megdöbbentőbb – dolog van, mint a magasban, az égen egy nagy szinkronizált táncban kavargó madárraj. A kutatók azonban megfejtették, hogy a madarak hogyan képesek olyan szorosan repülni anélkül, hogy összeütköznének. 

Egy kutatásban a seregélyeken keresztül addig vizsgáltak különböző modelleket, míg találtak egy olyat, amelynek a virtuális madarai valódi madarakként viselkedtek. A feladat az volt, hogy kiszámolják, milyen méretű rajok képesek fenntartani bizonyos sebességet még ha az ezeket alkotó egyedek egymáshoz képest gyorsabban vagy lassabban repülnek.

A titok az, hogy létezik egy ún. marginális sebességkontroll. Azok a madarak, amelyek 8-18 m/s sebességgel repülnek, könnyedén lelassulnak vagy felgyorsulnak azért, hogy lépést tartsanak a hozzájuk közeli rajtársakkal, de nem változtatnak sokat a sebességen, mert ez a raj felbomlásához vezethetne. Ez a viselkedés segít azt biztosítani, hogy az állatok lépést tartsanak egymással úgy, hogy soha nem lassulnak le  vagy gyorsulnak fel annyira, hogy az együtt való repülés lehetetlenné váljon.

Ezek a sebesség-ellenőrzések azt is segítenek megmagyarázni, hogy miért minden seregélyraj átlagsebessége kb. 12 m/s – mondják a kutatók. Más madárfajok, amelyek rajokat formálnak, valószínűleg hasonló stratégiát alkalmaznak. A marginális sebességkontroll pedig szerepet játszhat mindenféle kollektív viselkedésben a különféle biológiai rendszerekben, legyen ez a baktériumok mozgása, sejtek csoportosulása, rovarrajok, vagy akár a gerincesek csordái.

Magyar Állatvédelem, nyitókép: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

Egyszerűen agyonvertek egy barna medvét

magyarallatvedo

A hőségben ezt kéri a rendőrség a kisállat-tulajdonosoktól

magyarallatvedo

Ilyen boldog a fogságból megmentett bébielefánt, amikor végre önfeledten pancsolhat – VIDEÓ

Marci