Image default

Kutya és pamparóka párzásából született hibridet fedeztek fel Brazíliában

Kutya és pamparóka párzásából született hibridet fedeztek fel Brazíliában, a kutatók korábban sosem láttak hasonló állatot – írja az IFLScience forrásaira hivatkozva a 24.hu.

A különleges példányra egy állatkórházban figyeltek fel, ahová azután került be, hogy elütötte egy autó.

A létesítmény dolgozóinak egyből szemet szúrt az állat furcsa megjelenése. Később ezért genetikai vizsgálatokat végeztek rajta, amelyek bebizonyították, hogy valóban:

“két különböző faj keveredéséből jött létre.”

A tesztek eredményei azt mutatták, hogy az egyednek feltehetőleg az anyja volt pamparóka, az apja pedig egy ismeretlen fajtájú kutya.

 

Amint a tudósok a hibridről szóló tanulmányban írják, a felfedezés azért is fontos, mert bizonyítja, hogy a Lycalopex és a Canis nemzetségbe tartozó állatok képesek lehetnek közös utódot létrehozni.

A különleges példány a baleset után teljesen felépült, később azonban ismeretlen okból kifolyólag elpusztult.

A szakértők úgy vélik, a városok terjeszkedése miatt egyre gyakoribbá válhat a kutyák és a vadon élő állatok közötti szaporodás, ezért több kutatásra lenne szükség, hogy felmérjék, milyen kockázatai lehetnek ennek a pamparóka-populációkra – írta a 24.hu.

Nemrég egy hibrid fecskét találtak a Bükkben

Nemrég írtuk meg, hogy a molnár és a partifecske jegyeit is magán hordozza az a hibrid madár, akire Nagylócon bukkantak legyengült állapotban. Az állat szerencsére már jól van, köszönhetően a Bükki Nemzeti Park munkatársainak, akik szárnyuk alá vették.

Hatalmas szerencséje volt a madárnak

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, Papp Ferenc egy egészen különleges madárra lett figyelmes szeptember első napjaiban. Egy olyan fecskét sikerült megörökítenie, amely valószínűleg egy hibrid állat.

A SZAKÉRTŐ FELTÉTELEZÉSE SZERINT A MOLNÁR ÉS A PARTIFECSKE KEVERÉKE, UGYANIS MINDKÉT FAJ BÉLYEGEIT MAGÁN HORDOZZA.

Az egészen különleges madarat azért lehetett megfogni, mert bajba került és legyengült. Egy madárbarát találta szeptember elején Nagylócon, a háza előtt. A kis fecske a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Nógrádi Tájegységének szakembereihez kertült.

Mivel a madár sikereresen felépült és jó egészségnek örvend, így szabadon is engedték.

A hibrid fecskékről

A Lelépő által megkérdezett madárszakértő szerint ritka, de előfordul, hogy két különböző madárfaj szaporodásából hibrid példányok szülessenek meg. A hibridizáció függ a két faj közötti genetikai hasonlóságtól, a közös élőhelytől, a nagyon hasonló, vagy szinte azonos életmódjuktól. A molnár és a füstifecske esetében is pontosan ez történt.

A hibrid madarak azonban gyengébbek, betegesebbek lehetnek, túlélésük gyakran kifejezetten nehéz, szaporodásuk pedig még ritkább.

(Forrás: 24.hu/BNPI)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hibrid “szuperdisznók” okoznak egyre nagyobb gondot az Egyesült Államokban

Erik

Soha nem látott hibrid madarat fotóztak le – videóval

magyarallatvedo

A felmelegedés hatására már keverednek a grizzlyk és a jegesmedvék!

Erik