Image default

Természetvédelmi Világszervezet: Az állatkerteknek kulcsfontosságú szerepük van a veszélyeztetett fajok védelmében

Az egész világ figyelmét szeretné felhívni a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) az állatkertek, akváriumok és botanikus kertek természetvédelmi jelentőségére. E célból néhány nappal ezelőtt külön állásfoglalást adtak ki hat világnyelven.

Együttműködésekre van szükség a veszélyeztetett fajok védelmében az IUCN szerint

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) Fajmegőrzési Bizottsága október 10-én állásfoglalást adott ki a botanikus kertek, akváriumok és állatkertek természetvédelmi jelentőségéről.

A céljuk ezzel az volt, hogy vázolják az állatkertek, akváriumok és botanikus kertek fajmegőrzési szerepével kapcsolatos álláspontjukat. Emellett ösztönözni kívánják a szóban fogó intézményeket, hogy használják ki az élővilág védelmének szolgálatába állítható lehetőségeiket, kapacitásaikat.

Az állásfoglalással biztatni is akarják a veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozó globális szakmai közösséget, így az állatkerteket, akváriumokat és botanikus kerteket is. Azt szeretnék, hogy

közös munkával segítség a biológiai sokféleség csökkenésének megakadályozását, visszafordítását.

Hasznosítani kell az állatkerti tapasztalatokat

A nyolcoldalas dokumentumban az IUCN Fajmegőrzési Bizottsága hangsúlyozza, hogy az állatkertek, akváriumok és botanikus kertek jelentős mértékben hozzájárulhatnak, és hozzá is járulnak a vadon élő állat-, növény- és gombafajok védelméhez, megőrzéséhez.

Hatvan olyan területet sorolnak fel példaként, ahol ezek az intézmények fontos szerepet játszhatnak, illetve játszanak a veszélyeztetett fajok védelmét szolgáló erőfeszítésekben. Ilyen terület például a fenyegetett fajok ex situ, tehát természetes élőhelyen kívüli, természetvédelmi célú szaporítása. De kiemelték az állatkerti tapasztalatokat is, amiket a vadon élő állományok védelmében lehet felhasználni. Rámutattak arra is, hogy a vadvilágot károsító bűnözés visszaszorítása, vagy éppen

a természetes élőhelyükön már kihalt fajok megőrzése is kulcsfontosságú.

Mint ismert, a Természetvédelmi Világszervezet 1948-ban alakult, tagságába több mint ezernégyszáz kormányzati és civil természetvédelmi szervezet tartozik világszerte. Széleskörű tevékenységéből a nyilvánosság körében legismertebb a veszélyeztetett fajokat tartalmazó, ún. Vörös könyv, illetve Vörös lista. Ez 1964 óta tekinti át a fajok mindenkori globális természetvédelmi státuszát és kihalástól való fenyegetettségének mértékét.

Magyar Állatvédelem, fotók: Fővárosi Állat és Növénykert

KAPCSOLÓDÓ

Olyan programra hív a Fővárosi Állatkert, ami Magyarországon máshol nincsen

Eszti_mav

Elkapták az állatkertből megszökött makákókat

Erik

Így örültek a Fővárosi Állatkert lakói a Mikulás ajándékainak + VIDEÓ

magyarallatvedo