Image default

Már előmerészkedtek a hihetetlenül cuki négyesiker vidrák Nyíregyházán

Már előmerészkedtek a hihetetlenül cuki négyesiker vidrák Nyíregyházán. A 2 hónapos apróságok egyre aktívabbak és érdeklődnek a külvilág iránt, így a szerencsésebb látogatók már megtekinthetik őket.

Igazi cukiság cunami van a Nyíregyházi Állatkertben, hiszen az őszi szünetben érkezők rengeteg kisállatot tekinthetnek meg a parkban – közölték örömmel közösségi oldalukon.

Mint írták, tegnap szerencsésen sikerült lencsevégre kapni az ázsiai kiskarmú vidrákat (Amblonyx cinereus), akik az Állatpark Ázsia élővilágát bemutató kifutórendszerben élnek, a fehérkezű gibbonok szomszédságában. Az 50 napnyi vemhesség után világra jött kölyköket a csapat közösen neveli és ezidág a rejtett „gyerekszobában” éltek, de a 2 hónapos apróságok egyre aktívabbak és érdeklődnek a külvilág iránt. Így a szerencsésebb látogatók már megtekinthetik őket.

Az ázsiai kiskarmú vidra a legkisebb termetű vidrafaj.

Megjelenésében és életmódjában is különbözik a Magyarországon őshonos és fokozottan védett Európai vidrától (Lutra lutra). Jóval kisebb testméretekkel rendelkezik (mindösszesen 5kg-os egy állat) és nagyobb testű rokonától eltérően nappal is aktív s kevésbé vízhez kötött mint a többi vidra faj. Délkelet-Ázsia sekély édes és sós vízrendszereiben él, ahol elsősorban halakkal, rákokkal és kagylókkal táplálkozik.

A Nyíregyházi Állatparkban eziádig 1 hím és 2 nőstény élt, de a kicsik születésével 7 tagúvá vált a játékos természetű csapat.

Nemrég születtek sivatagi rókák az Állatkertben

A kis vidrák mellett Nyíregyházi Állatkert örömmel jelentette be honlapján nemrégiben, hogy a sivatagi róka családuk ismét bővült. Mint írják, az olasz állatkertből érkezett apa állat és a lengyel származású nőstény az Európai Törzskönyvi Program keretében él a kaktuszokkal tarkított Viktória Házban 2019 óta és már több ízben született utóduk.

A jelenlegi kölykök kb. 50 grammosan látták meg a napvilágot és 2 hét után nyílt ki a szemük s ezidáig a rejtett kotorékrendszerben tartózkodtak, de most hogy elkezdték a húsból álló takarmány fogyasztását, előmerészkednek a felszínre is. Így a szerencsésebb látogatók könnyen megtekinthetik őket – írták az intézmény dolgozói.

A sivatagi rókák igazi „cukiságbombák”. Annak ellenére hogy a világ legkisebb rókái, a füleik hatalmasak, így úgy néznek ki mintha mesebeli lények lenne.

A sivatagi rókák kiválóan alkalmazkodtak az időjárási körülményekhez

Az apró termetű – mindösszesen 1kg testtömegű – állatok teljes testfelépítése a sivatagi körülményekhez alkalmazkodott. Tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így megvédi az éjszaka vadászó állatokat a sivatagban uralkodó éjjeli hidegtől. Ráadásul szőrük világos színezete nem csak kiváló rejtőszínt biztosít, de hatékonyan veri vissza a hőt. Ezáltal nappal véd az esetleges túlmelegedés ellen is. Szőrös mancsaik egyrészt tompítják lépteik zaját, másfelől védik a nappali homok perzselő forróságától őket.

A nagy füleiknek a hőleadásban van szerepe, ezen kívül segítségével képesek meghatározni a homok alatt mozgó zsákmány helyét, mely elsősorban kisebb gerincesekből, és gerinctelenekből áll, ám megeszik a tojást, és a bogyókat is.

(Forrás: Nyíregyháza Zoo)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Négy fiatal mentett vidra nyerte vissza a szabadságát a Balatonnál

Erik

Boldogan éldegél a Fővárosi Állatkertben az egyre népesebb óriásvidra család

Erik

Elolvadsz a látványtól, itt vannak a fővárosi állatkert óriásvidra kölykei – VIDEÓ

magyarallatvedo