Image default

Négy színpompás üstökösréce érkezett Miskolcra az Innsbrucki Állatkertből!

Négy színpompás üstökösréce érkezett Miskolcra az Innsbrucki Állatkertből! Az üstökösréce (Netta rufina) Magyarországon kis számban, de rendszeresen fészkel. 

“Madártavunk életközösségével hazánk vizes élőhelyeinek élővilágából igyekszünk egy kis ízelítőt bemutatni.” – írta oldalán a Miskolci Állatkert.

Éppen ezért szeretnének minél több vízimadár fajt bemutatni a látogatóinknak. Örömmel jegyezték meg, hogy a nyári ludak, tőkés récék és cigányrécék mellett immár újra lehet üstökösrécékkel is találkozni állatkertük taván.

A négy új állat Ausztriából, az Innsbrucki Állatkertből érkezett hozzájuk.

Az üstökösréce (Netta rufina) Magyarországon kis számban, de rendszeresen fészkel. Fészkét a nyílt víz és a vízparti növényzet határán alakítja ki. Télre tőlünk délebbre, általában a Földközi-tenger partjára vonul. Elsősorban vízinövényeket fogyaszt, de kis mennyiségben rovarokkal, csigákkal, ebihalakkal is táplálkozik – jellemezte az Állatkert az üstökösrécéket.

Már hét dámszarvas borjú is született idén a Miskolci Állatkertben!

dámszarvasok a természetben népes csapatokban élnek, ezért a Miskolci Állatkertben is igyekeznek minél természetesebb körülmények között tartani őket – osztotta meg az Állatkert honlapján. Mint megjegyzik, ezért náluk is egy nagyobb csapattal lehet találkozni, ahol ráadásul évente több borjú is születik. Idén sem történt ez másképp, hiszen jelenleg összesen hét borjú nevelkedik kifutójukban, akik mindegyike az elmúlt egy hónapban jött a világra.

Mint hangsúlyozták, a dámszarvas a legutóbbi jégkorszak előtt még Európa teljes területén előfordult, később már csak a Földközi-tenger vidékén. Az ókori rómaiak azonban újra meghonosították csaknem egész Európában, így Magyarország területén is.

Párzási idejük, amit a szaknyelvben barcogásnak nevezünk, október-november hónapokra esik. A bika ilyenkor barcogó teknőt kapar, és e köré várja a teheneket. A borjak ezt követően 7-8 hónapos vemhességet követően, május-június körül jönnek a világra. Az újszülött borjút anyja az első napokban egy rejtekhelyen hagyja, ahol csak szoptatás végett keresi fel. Néhány napot követően azonban már a fiatal egyed is követi a csapatot – jegyezte meg az Állatkert.

(Forrás: Miskolci Állatkert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Két David-szarvas is született a Miskolci Állatkertben!

Erik

A legifjabb jövevénnyel már 7 fősre duzzadt a miskolci bölény csorda

Erik

Már ügyesen másznak sziklára a miskolci muflon tesók

Erik