Image default

Átlagosan 5 fiókát neveltek fel a búbos bankák idén a Körösöknél!

Átlagosan 5 fiókát neveltek fel a búbos bankák idén a Körösöknél! 

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain mindenütt szép számban költenek búbosbankák. Idén a párok átlagosan öt fiókát neveltek fel, ami igen jó eredménynek számít – osztotta meg oldalán a Körös-Maros Nemzeti Park.

Mint kiemeli a Park, a búbos bankák ligetes részeken, pusztai fasorokban, öreg füzesekben költenek, a zárt erdőket nem kedvelik. Rendszerint harkályodút, vagy odvas fák földhöz közeli részeit választják költőhelyül. Évente egyszer költenek, általában 6-7 tojást raknak. A fiókák négyhetes korukban, június végén repülnek ki. Idén a csapadéknak köszönhetően sok volt a rovar, így a szülőmadaraknak volt mivel etetniük fiókáikat.

A fajnál nincs ivari kétalakúság, azaz a hím és a tojó egyforma. További érdekességük, hogy a talajhoz egészen közeli odvakban is költenek, és gyakran táplálkoznak a földön, ott szedegetik a rovarokat. Jellegzetes „up-up-up” hangjukról könnyen felismerhetők, erről kapták tudományos nevüket is: Upupa epops.

A búbos banka

Mint írták korábbi cikkükben, ezt a madarat a népnyelv büdös bankának, szurtos dudunak, vagy fostos bugybókának is hívja, mivel a fiókák veszélyérzet esetén bűzös ürüléket juttatnak vélt, vagy valós támadójukra. A búbosbankának összesen hat alfaja ismert.  Az Európában fészkelők többsége vonuló. Afrikában, a Szaharától délre telelnek. Már márciusban megjelennek hazánkban, de az állomány zöme áprilisban érkezik meg.

A fákkal, fasorokkal tarkított, nyílt alföldi térségeket kedveli. A talajfelszínen és a laza talajban hosszú, enyhén lefelé ívelt csőrével kutat táplálék után. A föld alatt élő rovarokkal táplálkozik, emiatt mozaikos és csupasz talajfelszíneket igényel – írják.

A rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbitát visel, amely nyugalmi állapotban a tarkóra simul. Röpte lepkeszerűen hullámzó. Fészkelési időszaka március végétől augusztus közepéig tart. Jellegzetes hangját április közepétől június végéig hallhatjuk. Előszeretettel fészkel fás legelőkön, állattartótelepek közelében. Harkályok odúit szívesen elfoglalja, de kidőlt, korhadt fák üregeiben, kőrakásokban, üregekben bárhol költhet, akár a talajszinten is. A tojó 5-10 tojást rak, a fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Szeptemberre az állomány nagy része elvonul az afrikai telelőhelyekre – osztotta meg a Körös-Maros Nemzeti Park.

(Forrás: KMNPI, A fotó illusztráció. Készítette: Szél Antal István)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kánikula elől a dagonyába-hűsölő vadak a Körösvölgyi Állatparkban

Viki

Rejtett madárfészkekre bukkanhatunk: melyik kié?

Viki

Újra felbukkant az uráli bagoly Biharugrán, a Janka-laknál

magyarallatvedo