Image default

„Apa nélküli” szűznemzéssel hozott világra utódot egy cápa a chicagoi állatkertben

„Apa nélküli” szűznemzéssel hozott világra utódot egy cápa a chicagoi állatkertben! Ez volt a második dokumentált eset ennél a fajnál, hogy fogságban szűznemzés történt.

Egy Hemiscyllium ocellatum cápa bébi jött világra augusztusban a Brookfieldi Állatkertben egy olyan petéből, amit nem termékenyített meg hím cápa  – írja a Live Science cikkére hivatkozva a Halazin. 

Az állatkert november 1-én jelentette be az esetet, a nőstény cápa úgy hozott létre utódot, hogy 4 éve nem találkozott hím cápával. A szülés augusztus 23-án történt, 5 hónapos inkubációs periódus után. Az állatgondozók a cápa bébit elrejtették a nyilvánosság elől 2 hónapig. Egy ideig megfigyelés alatt tartották, de most közölték, hogy a 13-15 centiméteres nőstény cápát bemutatják az állatkert „Élő Partvidékek” részében – közölte az Origo.

A PARTENOGENÉZIS (Szűznemzés) VISZONYLAG RITKA Az olyan KOMPLEX GERINCESEKNÉL, MINT PÉLDÁUL A CÁPÁK.

A partenogenézis aszexuális reprodukció olyan fajoknál, melyek általában szexuális úton szaporodnak A jelenséget megfigyelték fogságban lévő madaraknál, cápáknál, gyíkoknál és kígyóknál, és júniusban a tudósok feljegyezték a valaha történt első partenogenézist krokodilnál. A partenogenézisre képes fajok nőstényei képesek olyan petéket létrehozni, melyek tartalmazzák az összes genetikai információt, ami szükséges a szaporodáshoz – írják.

AZ EMLŐSÖK – KÖZTÜK AZ EMBER IS – NEM KÉPESEK ASZEXUÁLISAN SZAPORODNI, MERT SZÜKSÉGESEK BIZONYOS A SPERMÁTÓL SZÁRMAZÓ GÉNEK A REPRODUKCIÓHOZ.

A nőstény cápa 2019-ben érkezett a Brookfieldi Állatkerbe egy új-angliai akváriumból; innen jelentették az első ismert Hemiscyllium ocellatum cápa partenogenézist. Azóta a nőstény nem lakott együtt hímmel. Tavaly, 7 évesen érte el a szexuális érettséget és elkezdett havonta 2-4 petét lerakni.

Az egyik petéből embrió lett anélkül, hogy hím genetikai anyag megtermékenyítette volna. A partenogenézissel született kölykök nagyon érzékenyek tudnak lenni, de úgy tűnik ez az újszülött egészséges.

A HEMISCYLLIUM OCELLATUM CÁPÁK LEGINKÁBB ÉJSZAKAI ÁLLATOK ÉS 1.1 MÉTER HOSSZÚRA NŐNEK. EZEK A CÁPÁK AUSZTRÁLIÁBAN, QUEENSLAND PARTJAI MELLETT A NAGY-KORALLZÁTONYBAN ÉLNEK A CAPE YORK-FÉLSZIGET ÉSZAKI CSÜCSKÉTŐL A CAPRICORN ÉS A BUNKER-CSOPORT SZIGETEIIG ÉS ZÁTONYAIIG.

Melluszonyaik felett lévő nagy szem alakú foltjaikról kapták nevüket; ezektől a foltoktól nagyobbnak tűnnek, mint amilyenek. Ezek a faj kis távolságokat sétál a homokos tengerfenéken ez a faj preferált élőhelye – és izmos melluszonyaikat használják a tengerfenékre landoláshoz.

(Forrás: Live Science: Halazinhttps://www.livescience.com/ Fotó:  Jim Schulz/CZS-Brookfield Zoo)

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Rengeteg tengeri állatot lehet megmenteni egy új technológia által

Marci

Mindössze 50 centiméter ez a cápa, de egy tengeralattjárót is képes megtámadni

Marci

Először mutatták ki a szűznemzést krokodilnál egy állatkertben

Erik