Image default

Ausztrália hadat üzen az elvadult kecskéknek, csökkenetni fogja a számukat

Ausztrália hadat üzen az elvadult kecskéknek, csökkenetni fogja a számukat. A kecskék az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret, betegségeket terjesztenek, valamint károsítják a helyi ökoszisztémát, ezzel komoly vagyonveszteséget okozva a helyi mezőgazdászoknak.

Az elvadult kecskéket is hozzáadta az ausztrál kormány az Ausztrália őshonos állat és növényvilágára veszélyt jelentő invazív fajok listájához – jelentette be Tanya Plibersek közlekedési és vízügyi miniszter pénteken.

Az elvadult kecskék – a vadonban elszaporodó házikecskék – megtalálhatók Ausztrália minden államában. Rendszerint az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret, betegségeket terjesztenek, valamint károsítják a helyi ökoszisztémát, ezzel komoly vagyonveszteséget okozva a helyi mezőgazdászoknak – írja a Berek.

A tervek szerint Anthony Albanese szövetségi kormánya a vadkecskék mellett tömegesen fogja csökkenteni még az elvadult macskák és lovak, valamint a sárga kergehangyák (Anoplolepis gracilipes) számát is.

„Meg kell küzdenünk ezekkel a fenyegetésekkel, hogy biztosítani tudjuk az őshonos fajoknak a túlélés esélyét” – jelentette ki Plibersek a közleményében.

A kormány felmérése szerint csak Dél-Új-Walesben közel hatmillió elvadult kecske él. Köztük számos a Kék-hegység Nemzeti Parkban, ahol a sérülékeny sziklafalakban tesznek kárt.

Ezen felül a Nagy-korallzátony világörökségi területén fekvő, nagyjából 25 szigeten is megtalálhatóak a kecskék, ahol megzavarják a madarak fészeklelőhelyeit, és súlyos talajpusztulást okoznak a tengerparton.

A kecskéknek semmi keresnivalójuk az olyan sérülékeny helyeken, mint a Kék-Hegység vagy a Nagy-korallzátony. Az élelemért, menedékért és a vízért az őshonos fajokkal szállnak szembe, miközben átgázolnak a veszélyeztetett élőhelyeiken, elpusztítva azokat” – mondta Plibersek.

A kormány védelmi intézkedései közt szerepel az újfajta csalétekek, drónok és hőkamerák használata is. Ezen megoldások révén 128 veszélyeztetett fajt, köztük a kengurukat és 11 különféle akácfajt kívánnak megóvni.

A kecskék mellett a vadlovak számát is korlátoznák

A napokban hagyták jóvá a helyi hatóságok a kecskék számának korlátozása mellett a vadlovak helikopteres kilövését az egyik legnagyobb ausztráliai nemzeti parkban. Az állatvilág megóvását célzó döntés – amelyet szükséges intézkedésként ítéltek meg -, nagy vitát váltott ki.

Az Ausztráliában csak brumby néven emlegetett vadló mintegy 19 ezer egyede él a Kosciuszko nemzeti parkban, az ország déli részén. Új-Dél-Wales állam hatóságai 2027-ig háromezerre akarják csökkenteni a számukat.

A parkőrök már most tűzfegyverrel vagy csapdával csökkentik a számukat, illetve szállítják át őket más területekre. Penny Sharp, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere szerint azonban ezek az intézkedések elégtelenek.

Az őshonos fajokat kihalás fenyegeti, és az egész ökoszisztéma veszélyben van a vadlovak túl nagy száma miatt. Cselekednünk kell” – vélte a környezetvédelmi miniszter.

A hatóságok azért tartják ártalmasnak a vadlovakat, mert növelik a talajeróziót, lelegelik vagy letapossák a növényzetet. Emellett lerombolják az üregeket, konkurenciát jelentenek a többi állatnak az élelemért és a menedékért folyó küzdelemben, és az ivóhelyeket is beszennyezik.

(Forrás: Berek/MTI, Fotók: Usplash, Petsmarts)

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmas károkat okoznak Ausztrália állatvilágában az áradások

Marci

Ő itt Simba a kecske, akinek 54 centi a két füle

magyarallatvedo

Szarkákkal suttogó: a vadgondozó vállára ülnek, játszani hívják őt a madarak – VIDEÓVAL

magyarallatvedo