Image default

Meseszép kisfilmet készített az ország legjobb természetfotósa a búbos vöcsökről

Gyönyörű kisfilmet készített Daróczi Csaba, az Év természetfotósa cím birtokosa. A felvételeken búbos vöcsök csapat látható, akik már megkezdték gyülekezésüket a hosszú vándorút előtt – szúrta ki a Lelépő.

„Lassan útra kelnek a búbos vöcskökön is, már csapatosan gyülekeznek a tavon” – írja közösségi oldalán Daróczi Csaba. A természetfotós a fotózások „melléktermékeként” készített róluk egy kisfilmet. Úgy véli ugyanis, hogy vannak olyan pillanatok, amik inkább mozgókép formában látványosabbak.

A búbos vöcsökről

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírása szerint a búbos vöcsök a legnagyobb hazai vöcsök, mely hazánk nagyobb állóvizeinek rendszeres és jellegzetes költőfaja. Rövidtávú vonuló, elsősorban Dél-Európában telel, hazánkból a madarak nagy része késő ősszel elvonul, csak néhányan maradnak a be nem fagyó vizeken. Nevét a fejen található, jellegzetesen felmeredő dísztollairól kapta, mely

csak az öreg madarakon figyelhető meg kora tavasztól nyár végéig.

A búbos vöcsök elsősorban a zárt nádasok és a nyílt vízfelületek határán telepszik meg. A korán visszaérkező madarak hamar őrizni kezdik revírjüket, és megkezdik fészkük építését, ami különböző növényi eredetű anyagokból áll.

A tojó öt-hét tojást rak, a fiókák kikelésük után képesek követni szüleiket.

Évente egyszer költ, ha az első fészekalj megsemmisül, pótköltésbe kezdhet. Elsősorban hallal táplálkozik, de fiókanevelés idején főleg rovarokat zsákmányol, esetenként növényi táplálékot is fogyaszt. Mint más vöcsökfélék, ez a faj is hajlamos a tollevésre.

Sikert sikerre halmoz Daróczi

Daróczi Csaba természetfotós közösségi oldalán számolt be arról, hogy milyen fantasztikus sikert ért el a Widlife Photographer of the Year pályázaton.

„A természetfotózás Oscar-díjának is szokták nevezni a Wildlife Photographer of the Year pályázatot, aminek a londoni Természettudományi Múzeum ad helyet” – írja a Facebookon Daróczi Csaba. Hozzáteszik, ötvenkilencedik alkalommal rendezték meg az eseményt, amelyre közel ötvenezer fénykép érkezett. Ez volt az első alkalom, hogy a magyar természetfotós eljutott a rendezvényre és ahogy fogalmaz,

ÉLETRE SZÓLÓ ÉLMÉNY VOLT SZÁMÁRA.

A részletek ide kattintva olvashatók el.

Magyar Állatvédelem – Lelépő