Image default

Egy bámulatos nő története, akit még a gorillák is befogadtak a családjukba

Dian Fossey amerikai etológus tizennyolc éven keresztül tanulmányozta a hegyi gorillák viselkedését. Élete végül olyan tragikus véget ért, mint kedvenc emberszabású majmáé.

Állatok közelében nőtt fel Dian Fossey

Fossey San Franciscoban nőtt fel elvált szülők gyermekeként. Egészen fiatal korától kezdve élvezte az állatok közelségét, hat évesen kezdett lovagolni, a főiskola mellet már egy farmon dolgozott.

Fiatal felnőttként döntött úgy, hogy mindent egy lapra tesz fel. Hitelt vett fel és elhatározta, hogy beutazza a világot. Különösen Afrika vonzotta. 1963 szeptemberében érkezett meg a kontinensre,

első utazása során pedig felfedezte Kenyát, Tanzániát, Kongót és Zimbabwét.

A gorilláknak szentelte az életét

Egy tudós házaspárnak köszönhetően kezdte el tanulmányozni a gorillák viselkedését. Bár első túrájáról még hazatért Amerikába, az első adandó alkalommal ismét visszatért Afrikába. Dian Fossey a kutatótáborát először Kongóban állította fel, majd áttelepült Ruandába.

Az elkötelezett kutató a lehető legközelebbről szerette volna vizsgálni a gorillákat, ezért a ruandai hegyekben élt egy kunyhóban. Hatalmas fordulat következett be a karrierjében, amikor sikerült lencsevégre kapnia azt a pillanatot, amikor

egy gorilla megérintette a kezét, ezzel jelezvén, hogy „befogadták” a családba.

Harciasságáról vált nemzetközi szinten ismertté Dian Fossey

Dian Fossey harcos amazonként emelte fel hangját nemcsak a gorillák, hanem az összes állat védelmében. Szívéhez legközelebb egy Digit nevű gorilla állt, akinek egész életét egész pici korától végig kísérte. Rendkívül megviselte, mikor kedvencét orvvadászok megölték, emlékére hozta létre a Digit Alapítványt.

„Ha rájössz, mennyit ér minden egyes élet, kevésbé fogsz a múlton merengeni, és jobban foglalkoztat majd a jövő fenntartása.”

– ez volt az életfilozófiája.

Dian Fossey élete is úgy ért véget, mint annak a gorilláé, aki emlékének az életét szentelte. A hegyi erdőkben ölték meg, azért, mert az akkori felfogás szerint sértette az orvvadászok és turisztikai érdekek képviselőit.

Abban a temetőben helyezték végső nyugalomra, melyet még ő hozott létre elhunyt gorilla barátai számára.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

219 faj tűnhet el fegyveres konfliktusok miatt

magyarallatvedo

Rendíthetetlen állatvédő amazonok, volt, aki saját életét adta az állatok jogaiért

Marci

Szívmelengető: öleléseket és hatalmas puszikat adott kicsinyének a gorilla – VIDEÓ

Marci