Az agrarheute.com hírportál tudósítása szerint, a hollandiai Arnhem városban található „Upstick” étteremben nagyon furcsa szokást, illetve rendszert vezettek be. Úgy döntöttek, hogy ha egy vendég csirkehúst akar fogyasztani, akkor az étel alapját képező baromfit magának kell levágnia. Ehhez a szakácsok természetesen segítséget nyújtanak.

A levágásnak etikus módon, a Hollandiában elfogadott szokások szerint kell történnie.

Az étterem főszakácsának, W. Alblasnak az a véleménye, hogy a vendégnek pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy az általa fogyasztani kívánt étel, egy állat leölésével jön létre, és Hollandiában évente 500 millió csirkét vágnak le.

Az étterem különös szokására már a helyi médiumok is felfigyeltek, sőt a holland TV munkatársai is részt vettek a baromfiak levágásában és húsának elfogyasztásában.

A cikk arról nem tesz említést, hogy az éhes vendég mit csinál az elkészítés közben, illetve acsirke levágása és elkészítése közben a vendégeknek a baromfiak táplálékát képező rovarfehérjékből- és szemesterményekből készült fogásokat szolgálnak fel.

Súlyos kritikák a baromfitenyésztéssel kapcsolatban

Az éttermeket rendszeresen látogatók szívesen választják a csirkehúst, illetve az abból készült ételeket. A kezdeményezés elsőre rendívül meglepő, azonban számos kritikai éri világszerte a baromfitenyésztést, elsősorban a rossz tartási és vágási körülmények miatt.Ahogyan mi is beszámoltunk róla, egy új jelentés szerint több mint egymillió csirke pusztul el hetente csak az Egyesült Királyságban, mielőtt elérné a vágási súlyt.

Az Open Cages állatjóléti jótékonysági szervezet kormányzati adatainak elemzése szerint évente körülbelül 64 millió csirke pusztul el idő előtt az Egyesült Királyságban. Az elhullott madarakat elégethetik vagy felhasználható anyagokká, például fehérjelisztté alakíthatják.

(Forrás: Agroinform, Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-madar-aranyos-mezogazdasag-55834/)

Magyar Állatvédelem