Image default

Egyedülálló kezdeményezéssel tanulhatják játszva a gyerekek az állatvédelmet

Az állatok tiszteletére, szeretetére nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek nevelését. A felelős állattartásra való tanításuk alapvető fontosságú az állatvédelem jövőjét illetően. Koska Hedviggel, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja által létrehozott, Állatvédelem gyerekeknek Facebook oldal kezelőjével, állatorvostanhallgatóval beszélgettünk a vidéken és nagyvárosban élő gyermekek hozzáállásbeli különbségéről, az edukáció fontosságáról és az állatok gyermekekre gyakorolt pozitív hatásairól.

Mit gondolsz, milyen különbségek vannak a vidéken élő, több háziállatot tartó, esetleg még gazdálkodó tevékenységet végző családok és a nagyvárosban élők között? Mik lehetnek azok az alapvető tulajdonságok, amelyek eltérőek lehetnek az életkörülmények miatti különbségektől?

Sokszor halljuk, hogy sokkal nagyobb előnyt jelent nagyvárosban élni, ami véleményem szerint nem minden tekintetben igaz, főleg akkor, ha állattartásról és a háziállatokkal való közvetlen, mindennapi kapcsolatról beszélünk. Akár úgy is lehetne fogalmazni, hogy a nagyvárosi környezetet túlnyomó részben élettelen, a vidékit pedig élő dolgok alkotják. A vidéken élő családok természetes módon szerzik meg az állattartási és környezetvédelmi alapismereteket, gyermekeik már ebbe a szemléletbe nőnek bele. A vidéki gyermekeknek és felnőtteknek sokkal természetesebb egy háziállat látványa és viselkedése, hiszen napi szintű kapcsolatban vannak egymással, miközben egy nagyvárosi kisgyermek lehet, hogy csak állatkertben találkozik először háziállattal. A háziállattartáshoz kapcsolódó mindennapi, élményszerű tapasztalat megszerzése olyan alapvető adottság a vidéki családok életében, amelyet a nagyvárosi családok csak ritkán tudnak megélni. Természetesen a nagyvárosban élők részére is adott a lehetőség az előbb említett tapasztalat megszerzésére, de sokkal több energia befektetését igényli.

Egy család koherenciáját tudja fokozni az, ha háziállatokkal élnek?

Mindenképpen. A háziállatok rendszerességet, kötelességet és felelősséget hoznak az életünkbe, ezenkívül pedig feltétel nélküli szeretetet nyújtanak, mellyel fokozni tudják az összetartozást. A jelenlétükkel és viselkedésükkel jótékony hatással vannak ránk, nyugalomra és egymás iránti tiszteletre tanítanak bennünket.

A gyermekek felelős állattartással kapcsolatos edukációját nem lehet elég hamar elkezdeni. Milyen jó módszereket alkalmazhatnak a szülők és mik azok a legfontosabb dolgok, amiket akár már bölcsis, óvodás korú gyermekeknek is meg kell tanulniuk, illetve meg kell tapasztalniuk?

Nagyon fontos már a bölcsis és óvodás korú gyermekeknek elmagyarázni, hogy azon túl, hogy az állatok tündériek, rendkívül nagy felelősséggel és költséggel jár a tartásuk. Rengeteg kisgyermek kér születésnapjára vagy karácsonyra kisállatot, mert látják, hogy a kölykök mennyire elragadóak. Fontos elmagyarázni nekik, hogy a kisállatok is felnőnek egyszer, és csak akkor lehetünk gazdik, ha vállaljuk a felelősséget, és gondoskodunk róluk életük végéig. Az állattartásban nincs szabadság, a háziállatot minden nap el kell látni élelemmel és vízzel, foglalkozni kell velük. Csodálatos mesekönyveket írtak már a felelős állattartásról, ilyen többek között Dr. Vetter Szilvia „Anya! Ugye, megtarthatom?” című mesekönyve, vagy Pásztohy Panka „Pitypang és Lili” sorozata, melyek felhívják a különböző korú gyermekek figyelmét a helyes bánásmódra és a velük járó felelősségre. A meséken túl az Állatvédelem gyerekeknek oldalunk csapata is készít folyamatosan a témakörre fókuszáló játékokat és feladatlapokat, amelyek hatékony módszert biztosítanak a felelős állattartásra való neveléshez.

Mi a Facebookon elindított Állatvédelem gyerekeknek oldalatok célja és hogyan tud segíteni a szülőknek a felelős állattartással kapcsolatos otthoni beszélgetésekben?

Hiszünk abban, hogy az állatvédelem egyik nagyon fontos alappillére a gyerekeknek szóló állatvédelmi oktatás, ezért egyértelmű, hogy az Állatvédelem gyerekeknek oldal elsődleges célja a legfiatalabb generáció nevelése az állatokkal való helyes bánásmódra, a felelős állattartásra és az állatvédelemre. A Facebook oldalon megjelenő bejegyzéseinkkel és a készülő weboldalunkkal egy olyan felületet biztosítunk a szülőknek és pedagógusoknak, amely kreatívan és interaktívan oktatja a gyerekeket. Napi rendszerességgel publikáljuk a hallgatói csoportunk által írt bejegyzéseket, melyek az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ szakmai támogatásával készülnek. Nagy hangsúlyt fektetünk a különböző állatfajok megismertetésére, a magyar fajták bemutatására, a felelősség hangsúlyozására, és az állatvédelmi jogszabályok prezentálására. Ahogy már említettem, játékokat, meséket és feladatokat is készítünk egy-egy témához, amit akár otthon, akár az óvodában vagy iskolában fel lehet használni, így a gyerekek játszva tanulhatnak nagyon fontos kérdésekről. Bízunk benne, hogy a logikusan felépített „tantervünk” alapján készülő bejegyzés-sorozatok nagy segítséget nyújtanak szülőknek és pedagógusoknak egyaránt.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

További fejlesztésekkel óvják a madarakat a Nagykunságon

Marci

Somogy megyében több mint 20 kutyát mérgeztek meg fagyállóval, csak egy élte túl

Marci

Egy husky kutya mentette meg a pólóba csavart, parkban hagyott újszülöttet

magyarallatvedo