Image default

Otthonos fészket készítettek a fehérváriak a bagolycsaládnak, mert kivágták a fát, ahol fészkeltek korábban

Otthonos fészket készítettek a fehérváriak a bagolycsaládnak, mert kivágták a fát, ahol fészkeltek korábban!

Vesszőkosárból készítettek székesfehérvári madárbarátok kényelmes és biztonságos fészket annak a bagolypárnak, akiknek a lakhelyéül szolgáló örökzöldet ki kellett vágni – osztotta meg oldalán a Sóstó Vadvédelmi Központ. 

A városban élő erdei fülesbaglyok (Asio otus) leggyakrabban a vetési varjak (Corvus frugilegus) elhagyott fészkeit használják költésükhöz, nem igazán építenek sajátot. Mint bejegyzésükben írták, Székesfehérváron, a Móri út 37. szám környékén régóta él egy bagolycsalád, azonban a búvóhelyként szolgáló örökzöldet ki kellett vágni. Azonban az ott lakók úgy gondolták segítenek ezeken az állatokon és javaslatunk alapján beszereztek egy vesszőkosarat és kialakították a költéshez. A kihelyezésben segítettett a Központ is és felhelyezték egy biztonságos ágvillába az új lakhelyet.

Bíznak benne, hogy a baglyok hamarosan el fogják foglalni. Nagyon szépen köszönjük a közös akciót! – zárták a bejegyzést.

Gyerekek készítettek fészkeket a hazatérő gólyáinknak a Bükkben

Sikeresen zárult a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban meghirdetett gólyafészek-alap készítés – tette közzé Facebook oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Bejegyzésükben megemlítik, hogy a fészek készítésen 32 önkéntes vett részt, valamint a Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának tagjai és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái koordinálták a munkát, hogy a legtökéletesebb alapok készüljenek el.

Mint írják, szerencsére a többnapos esőzést egy tavaszias nap váltotta fel, ami nagyban segítette a munkát. Nagyon ügyes, gyorsan barátkozó és roppant lelkes csapat jött össze. A résztvevők között voltak visszatérő segítők, de megjelentek újonnan érkező gólyabarátok, valamint véletlenül betérő látogatók is beálltak a különböző munkafolyamatokra. A korosztályt tekintve is több generációt elért a felhívás, ami még színesebbé tette a napot.

Az előre összegyűjtött iszalag, fűzfavessző és vadszőlő hajtásokat összeállították, majd feltekerték, így végül 25 fészekalap készült el délutánra.

Tucatszámra készítenek fészkeket a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkunk munkatársai is! 

Megújult otthon várja a visszatérő gólyákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zalai Tájegységében. A szakemberek javában munkálkodnak, hogy a gólyafészkek megfelelő állapotban várják vissza lakóikat.

Az általuk szükségesnek ítélt beavatkozásokban az E.ON Dél-dunántúli és Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. munkatársai is együttműködnek. A villanyoszlopokon lévő fészkek esetében több kiváltó ok miatt válhat szükségessé a beavatkozás. A régi, több éven át épített, tatarozott fészek, akár több száz kilogrammot is nyomhat, magassága és kerülete is jóval meghaladhatja az egy métert! -írják.

A gallyakon kívül, amelyek a fészek vázát adják, az annak bélelésére szolgáló föld, és fűfélék, valamint a fiókanevelés idején felhalmozódó egyéb szerves anyag is növeli a súlyát. Több esetben előfordul, hogy a régi, nagy méreteket öltő fészek megdől. Így azon kívül, hogy az áramszolgáltatás folytonosságát veszélyeztetheti, a gólyáknak sem biztonságos „statikailag”, könnyen leeshet az oszlopról. Ilyen esetekben a fészek egy részét, vagy akár a teljes gólyafészket eltávolítják, a meglévő fészekmagasítóra szükség esetén új fészekalapot helyeznek.

A másik gyakori eset, amikor a gólyák közvetlenül az oszlop tetejére, a vezetékekre építenek új fészket. A megérkezésük előtti, vagy az elvonulásuk utáni időszakban nyílik lehetőség az áramszolgáltató által rendszeresített fém fészekmagasítók kihelyezésére, amelyekre az Igazgatóság munkatársai által készített, a fészeképítésre ösztönző fészekalap kerül. Sok kolléga több éves tapasztalata szerint a fészekalapok kihelyezése esetén nagyobb a fészekfoglalás valószínűsége, szeretik a gólyák.

A lakosság segítségét is szívesen veszi a nemzeti park

A fehér gólya fészek-beavatkozások kapcsán a Nyugat-Zalai tájegységben 28 tervezett beavatkozás történik 2024 márciusáig, amihez 22 fészekalap szükséges. Az Igazgatóság teljes működési területén átlagosan körülbelül 40-50 gólyafészek alapra van szükség évente. Ennek a mennyiségnek az elkészítése nem kis feladat. Ezért az Igazgatóság szívesen veszi a fészekalap előállításához kedvet érző lakosság által készített fészekalapokat is. Különösen az őszi-tavaszi metszések idején sok alapanyag gyűlhet össze a kertekben, ezekből is célszerű a könnyen hajló, ujjnyi vastagságú vesszőket használni, ám minimális drótozással is segíthetjük a fészekalapok stabilitását. A fészekalap minimum 100-110 cm átmérővel a gólyák számára már kívánatos lehet.

Idén, tájegységük munkatársai eddig 13 fészekalapot készítettek hajlékony vesszőkből. Jó alapanyagnak bizonyult a fűz, vagy a szőlő metszése után keletkező venyige. Hajlékonyságuk miatt könnyen kör formájúra alakíthatók, tartósságuk akár 10-20 év is lehet.

A fehér gólyák már elindultak telelő helyeikről, reméljük jó útjuk lesz, hogy ismét sok fiókát nevelhessenek fészkeikben.

(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ, BNP, BFNPI, Fotók: Búzás Előd, Právics Márk, Schneidler Viktor,unsplash.com)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Sokan megijedtek egy tengeralattjárótól Miskolcon, de csak egy bagoly volt

magyarallatvedo

Már több mint 8 ezer bagolyfióka kelt ki a kihelyezett költőládákban

Erik

Elgázolt vidra életéért küzdenek a Sóstó Vadvédelmi Központban!

Erik