Image default

Hihetetlen cukik lettek az észak-kínai leopárd hármasikrek a Nyíregyházi Állatparkban

Hihetetlen cukik lettek az észak-kínai leopárd hármasikrek a Nyíregyházi Állatparkban – közölte Facebook oldalán az intézmény.
Bejegyzésükből megtudhatjuk, hogy három hónapja láttak napvilágot a kritikusan veszélyeztetett észak-kínai leopárd hármas ikrek az állatkertben. Tegnaptól pedig – sokunk örömére – már a látogatók is megcsodálhatják őket a kifutón.

 

A Nyíregyházi Állatparkba érkezett egy 7 éves hím leopárd Németországból és egy 3 éves nőstény Franciaországból az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A szülőpár pedig rekord gyorsasággal alapított családot, ugyanis mindössze 1 éve alkot párt a két nagymacska.

A három kölykük 102 napnyi vemhesség után jött a világra. Az 1 hím ivarú és 2 nőstény kölyök igazi ritkaság, hiszen:

„az egész világon összesen 54 egyed él ebből az alfajból állatkertekben.”

A leopárd kölykök életük első heteiben elsősorban az állatházban voltak, de napról napra egyre bátrabbak és most már előszeretettel tartózkodnak a kifutójukban is a látogatók szerencséjére – közölte örömmel az Állatpark.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén (az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén)

„ötszáznál is kevesebb egyed él a természetben”,

ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket.

Az észak-kínai leopárd a legnagyobb termetű alfaj a leopárdok között, a kifejlett példányok testhossza 140–160, marmagassága 80–90 centiméter, tömege 32–90 kilogramm. Mint általában a nagymacskák, magányos életmódú állatok, ahol csak a párzási időszakban találkozik a hím a nősténnyel. A sikeres „randevú” után a nőstény egyedül neveli kölykeit.

Tavaly a Miskolci Állatkertben született perzsa leopárd

Mi is örömmel számoltunk be a tavaly január 25-én született perzsa leopárd kölyökről, aki az első állatorvosi vizsgálatán megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint az azonosítására szolgáló microchipet.

A kölyök fő táplálékát még az anyatej jelenti születése után, de már kóstolgatja a húst is – mint írta az állatkert. Kiderült az is, hogy hímről volt szó, aki kitűnően fejlődött.

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, az akkor hároméves nőstény, Tareca 2012-ben érkezett Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből az európai fajmegőrzési program keretében. 2017-ben jött világra első kölyke, Touran, amely jelenleg már az izraeli Haifa állatkertjének lakója. Az alábbi képek a kölyök születése után készültek:

 

(Forrás: Nyíregyházi Állatpark)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Gyönyörűek a nyíregyházi oroszlánkölykök (képgaléria)

magyarallatvedo

Az állatkert munkatársai vették gondozásukba az elárvult kistevét – VIDEÓ

Marci

Szenzációs hír! Indiai orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban

Viki