Image default

Ennek a helynek köszönhető, hogy ma világszerte foglalkoznak állatvédelemmel az állatkertek

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Bár állattartó kertek már az ókorban is léteztek, és az újkori állatkertek története is egészen a 18. századig vezethető vissza. A természetvédelem, illetve a veszélyeztetett fajok védelme csak a 20. században vált az állatkertek fontos küldetésévé köszönhetően a Jersey Zoo-nak.

Az első állatkerti tenyészprogramot, amelynek egy veszélyeztetett faj megmentése volt a célja, az európai bölény védelmére hívták életre 1923-ban. Az azonban csak az 1950-es, 1960-as években fogalmazódott meg először, hogy az állatkertek egyik fő küldetése a természetvédelem legyen.

A Jersey állatkert történelmet írt

Ezt a folyamatot mintegy katalizálta Gerald Durrell Jersey szigetén létrehozott állatkertjének 1959-es megnyitása. Ez volt az első olyan állatkert a világon, amelyet

deklaráltan a veszélyeztetett fajok megőrzése érdekében hoztak létre.

Durrell célja az volt, hogy egy olyan állatkertet hozzon létre, amely nemcsak az állatok bemutatására szolgál, hanem aktívan részt vesz az állatfajok védelmében is.

Az intézmény célkitűzéseit öt területen határozta meg.

  1. Fajmegőrzés: Az intézmény fontos munkát végez a veszélyeztetett vagy kihalás szélén álló állatfajok megmentéséért.
  2. Edukáció: Az állatkert elkötelezett az állatvédelmi edukációban, missziójuknak tartják, hogy megtanítsák az embereknek, hogyan tiszteljék jobban a természetet.
  3. Kutatás: Az intézmény kiterjedt kutatómunkát folytat többek között az állatok viselkedéséről és az ökológiai folyamatokról.
  4. Fenntarthatóság: Az állatkert fenntarthatósági elvek alapján működik, ami visszaköszön az energiafelhasználásban, az újrahasznosításban és a környezetbarát gyakorlatok bevezetésében is.
  5. Nemzetközi együttműködés: Az intézmény nemzetközi partnerségeket épített ki világszerte számos állatvédelmi központtal és kutatószervezetekkel az állatok védelme és a biodiverzitás megőrzése érdekében.

Az állatkertek, mint az állatvédelem bástyái

Ma már az állatkertek konkrét természetvédelmi világstratégia alapján működnek. Az erről szóló stratégiai dokumentum 1993-ban jelent meg. Manapság az állatkertek számos módon járulnak hozzá a veszélyeztetett fajok megőrzéséhez. Ilyen a ritkulóban lévő fajok szaporítása összehangolt tenyészprogramok keretében, vagy az érintett fajok természetes élőhelyén zajló terepi programokban való részvétel is. De az állatkertekben felhalmozódott tapasztalatok is segítenek a ritkuló fajok vadonbeli védelmében.

Azaz ezek az intézmények természetvédelmi tudásközpontként is működnek.

Mindemellett nagy látogatottságuk és népszerűségük okán jelentős a szerepük a szemléletformálásban, a természetvédelmi erőfeszítések társadalmi támogatottságának növelésében is.

Magyar Állatvédelem, fotók: Jersey Zoo facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

Medveriadó Pest megyében: Acsa területén észleltek egy példányt

Marci

Péntek este Halloween az Állatkertben

magyarallatvedo

Elhivatottságból jeles: Évente ezer kutyát gondoz a FEMA

Marci