Image default

Újabb állatvédelmi tantárgy lett kötelező az Állatorvosi Egyetemen

A magyar és angol évfolyamon tanuló leendő állatorvosoknak 2021-től még egy kötelező állatvédelmi tárgyat kell teljesíteniük. – adta hírül az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ.

Úgy tudjuk, 2017-től az állatvédelem kötelező tantárgy az egyetemen az első éven, most egy másik kötelező állatvédelmi tantárgy is megjelent a palettán.

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ a 2021. február 13-án megkezdte az Összehasonlító állatvédelem (Comparative Animal Protection) nevű új tantárgy oktatását, ahol az állatvédelem legvitatottabb témái kapcsán késztetik gondolkodásra az állatorvos hallgatókat, és nyújtunk nekik nemzetközileg is versenyképes tudást.

A tantárgy célja az első évben kapott állatvédelmi alapok megerősítése, elmélyítése és olyan szintre emelése, amely nemzetközileg is versenyképes tudást biztosít. Mind az etikus fogyasztás térnyerése, mind a társadalom állatokkal szembeni attitűdjének folyamatos változása, mind az egyre differenciáltabb és szigorúbb szankciókkal rendelkező hazai és nemzetközi jogszabályi környezet, mind a természetvédelemmel, biodiverzitás megőrzésével való szoros összefüggés azt eredményezte, hogy az állatvédelem korunkban rendkívül jelentős területté vált, amely kizárólag multidiszciplináris megközelítésben értelmezhető helyesen.

Az „Összehasonlító állatvédelem” tantárgy keretében a negyedéves hallgatók bepillantást nyernek az állatvédelem nemzetközi trendjeibe és jó gyakorlataiba, feltérképezik az állatvédelem aktuális „hot-spotjait”, ütközőpontjait, rendszerszinten értik meg és sajátítják el az állatvédelem szereplőinek működését és kapcsolódásait, részletesen megismerkednek a releváns jogszabályokkal, alkotmányjogi, polgári- és büntetőjogi jogintézményekkel, valamint ezek gyakorlati érvényesülésével.

A hallgatók igen széleskörű, integratív, kritikai látásmódra tesznek szert, miközben az állatvédelmet és az állatkínzás jelenségét a kapcsolódó tudományágak – mint például a pszichológia, kriminológia, szociológia, filozófia, kommunikáció – “szemüvegén” keresztül is megvizsgálhatják. A tantárgy kiemelt figyelmet fordít a 21. századi állatvédelem nemzetközi tendenciáinak, legkorszerűbb megoldásainak megismertetésére.

Részletek IDE KATTINTVA érhetők el.

magyarallatvedelem.hu, fotó: Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ

KAPCSOLÓDÓ

Felelőtlen gazdik, hanyag közterület-felügyelet: egyre több a kutyatámadás az I. kerületben

Marci

A Mályi Madármentő Állomás munkatársai küzdenek a legyengült mókuska életéért

Marci

Már édesanyja hátán “lovagol” a Nyíregyházi Állatpark újszülöttje – VIDEÓ

Marci