Image default

„Mi, civilek küzdünk az állatokért, és az állatjólétben nem érdekelt állam helyett járunk el”

Az állatvédelem számos európai országban több évtizedes elmaradásban van. Így van ez Lengyelországban is, ahol kifejezetten nagy problémát jelentenek a kutyaviadalok. Egy lengyel állatvédelmi szervezet civil tagjával beszélgettünk, aki teljes anonimitását kérte. Attól fél ugyanis, hogy a nemzetközi bűnhálózat veszélybe sodorhatja a működésüket akkor, ha fény derül kilétükre. Jelenleg ugyanis ők azok, akik az állam, illetve a rendőrség helyett derítik fel az ügyeket és küzdenek az állatok jogaiért.

A szervezett kutyaviadalok óriási problémát jelentenek Közép-Európában. Mi a helyzet Lengyelországban?

Lengyelország helyzete nagyon hasonló. Amiben különbség lehet, az a kérdés körüli uralkodó hallgatás, mind a nyilvánosság (akár az állatbarátok), mind a bűnüldöző szervek részéről, de a média szintén nem szívesen veti fel a témát.

Általában mit tudhatunk a kutyaviadalok szervezőiről? Kik ők, milyen gazdasági érdekeik vannak, mennyi pénzt keresnek egyáltalán a harci kutyákkal?

Feltételezéseink szerint a kutyaviadalok szervezői struktúrája gyakorlatilag ugyanolyanok mindenhol, így a többi európai országban és az USA-ban is. Megkülönböztethetjük az „utcai szintű” kutyaviadalokat, amelyek általában rögtönzött harcok, szervezőik pedig tinédzserek és fiatal férfiak, „hobbisták”. Emellet pedig vannak a „hivatásos viadaloztatók”, akik csak a harcokhoz kezdenek el kutyákat tenyészteni. Ezeknek az állatoknak saját vérvonaluk van, a szervezett mérkőzések pedig hatalmas pénzeket mozgatnak.

A kutyaviadalok szervezői gyakran egy komplett bűnhálózatot üzemeltetnek. Igaz ez Lengyelországban is?

Igen, sőt, azt mondhatom, hogy Lengyelország esetében különösen fontos kiemelni azt is, hogy a viadalok szervezői nemzetközi kapcsolatokat is ápolnak.

Komolyan veszi a rendőrség a problémát? Megfelelő erőfeszítéseket tesznek a viadalok felszámolására?

A legnagyobb probléma az, hogy nem. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a rendőrség nem veszi komolyan az állatok bántalmazását és elhanyagolását. Sőt, továbbmegyek, a legfrissebb tanulmányok szerint az állatkínzással kapcsolatos bűncselekmények több mint 74% -át megszüntetik, vagy megtagadják az eljárás megindítását. Az eseteknek csak mintegy 19% -a kerül bíróság elé. Nem tudjuk igazán felmérni a rendőri erőfeszítéseket a kutyaviadal elleni küzdelemben sem, különös tekintettel arra, hogy a bűnüldöző szervek nem emelik ki külön ezt a témát. Tisztában vagyunk azzal, hogy egyes régiókban a rendőrség vizsgálja az ilyen jellegű eseteket, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy még ők is sötétben tapogatóznak a jelenség mértékét és súlyosságát illetően.

Milyen büntetések vonatkoznak a kutyaviadalok szervezőire Lengyelországban? Ön szerint ezek elegendők, vagy szigorúbb büntetésekre lenne szükség?

Az állatvédelmi törvény két következetlen szabályozást tartalmaz a kutyaviadalokról. Egyrészről állatkínzásnak tekintik, és ennek megszervezése bűncselekménynek minősül. Pénzbírsággal, letöltendő szabadságvesztéssel szankcionálják, aminek mértéke legfeljebb 3 év, illetve 5 év rendkívüli kegyetlenség esetén. A bíróság elrendelheti az állattartás (1-10 év), az állatokkal kapcsolatos munkavégzés tilalmát. Ugyanezen törvény egy másik cikke ugyanakkor nem tiltja kellő erővel az állatok sportban történő használatát, ami köztudottan az állatkínzás melegágya lehet a bikák, kutyák vagy kakasok esetében. Ezek azonban a törvény szerint apró bűncselekménynek számítanak. Azt gondolom, hogy ezt a szakadékot meg kell szüntetnünk, utána pedig lehet gondolkodni azon, hogy szzükség van-e szigorúbb büntetési tételekre. Szerintem a már meglévő szabályozások hatékony végrehajtása sokkal fontosabb lenne, mint a nagyon szigorú törvények bevezetése.

Mit gondol, egy olyan dedikált szervezet, mint például az „állatrendőrség” jelentős mértékben hozzá tudna járulni a kutyaviadalok felszámolásához?

Egy megfelelően képzett, kifejezetten az állatkínzásokra összpontosító állami szervezet vízválasztó lehetne. A jelenlegi helyzet korántsem ideális, mivel a legtöbb állatkínzásos esetekben mi, civilek küzdünk az állatokért, és az állatjólétben nem érdekelt állam helyett járunk el.

– magyarallatvedelem.hu –

KAPCSOLÓDÓ

Sebekkel teli kutyák kerültek elő a házkutatáson, állatviadalokra használták őket

magyarallatvedo

5000 eb indult a kétnapos kutyaszépség-versenyen – KÉPEKKEL

magyarallatvedo

Borzokkal és rókákkal harcoltatták a kutyákat egy tolnai tanyán

Viki