Image default

Színpompás szalakótákat gyűrűztek a Bükki Nemzeti Parkban!

Színpompás szalakótákat gyűrűztek a Bükki Nemzeti Parkban! A Bükkalján először 2003-ban dokumentáltuk a szalakóta költését (Tardon), a Száraztó-dűlőben.

Több mint 60 érdeklődő látogatott el hétvégi rövid túránkra a Sándor-völgybe Tardon, melynek célja a fokozottan védett szalakóták (Coracias garrulus) védelmével való megismerkedés volt – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.


Mint írták, a Bükkalján először 2003-ban dokumentáltuk a szalakóta költését (Tardon), a Száraztó-dűlőben. Ekkor egy füleskuvikok (Otus scops) számára kihelyezett odúban, gyepterületen költött az első pár. Ezután indult el az intenzív odúkihelyezés, melynek következtében a szalakóták száma napjainkra meghaladta az 50 párt ezen a területen! Ezt a hozzájuk közel álló témát igyekezték 2 túravezető segítségével, valamint az MME – Magyar Madártani Egyesületet képviselve Szitta Tamás felkérésével bemutatni az érdeklődők számára, sok-sok információval színesítve.

Örömmel számoltak be róla, hogy a túra során egy odút közösen ellenőriztek le, ahol a fiókák még kicsik voltak a gyűrűzéshez, azonban egy másik fészekalj már elég nagy volt ahhoz, hogy ezt a vizsgálati módszert bemutathassák.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 1960-tól napjainkig kb. 7000 szalakóta kapott gyűrűt.

Ezen eljárás segítségével tudják többek közt, hogy erősen területhű madár, valamint hogy a legidősebb jelölt egyedek közülük 9 évesek. A fajvédelmi tevékenység jelenlegi szakaszában arra helyezik a hangsúlyt, hogy a meglévő odú-állományt fenn tudjuk tartani és biztosított legyen az évről-évre történő szisztematikus ellenőrzés és adatgyűjtés.

(Forrás: BNPI, Hák Flóra, Kleszó András, Fotók: Kleszó Kökény Lenke, Kleszó Kartal András, Horváth Ákos, Szitta Tamás)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hurokba szorult fecske életét mentették meg a nemzeti park munkatársai

Erik

Kötelező a láncfüggönyös vadriasztó használata

Viki

Költőládák kihelyezésével segítik a szalakótákat a Hortobágyi Vadaspark területén

Erik