Image default

Új eljárással tudják kimutatni a mézben lévő rovarirtó szert

A házi méhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtó szer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók. A Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből.

A piretroidok a rovarölő szerek azon két fő csoportjának egyikét alkotják, amelyek hozzájárulnak a méheket veszélyeztető, úgynevezett elnéptelenedés szindrómához, amikor egy méhkolóniában a dolgozók hirtelen eltűnnek, magára hagyva és ezzel pusztulásra ítélve a királynőt és a többi méhet.

A kanadai szakemberek szilárd fázisú mikroextrakciót (SPME) alkalmazva vonják ki a piretroidokat a mézből, azt vizsgálva, hogy a szerves vegyületek szintje nem haladja-e meg az emberre nézve biztonságos értéket.

A mézvizsgálat továbbá segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak piretroidokat. Kémiai tulajdonságaik miatt ezeket a szereket hagyományosan nehéz kivonni. „Egy kis mennyiségű alkohol hozzáadásával feloldjuk, mielőtt az automata SPME-rendszerrel kivonjuk az anyagot” – magyarázta Janusz Pawliszyn, az egyetem munkatársa.

A gazdák közvetlenül a növényekre permetezik a rovarölőket. Ezek neurotoxinok, amelyek befolyásolják az agy és az idegek működését, bénulást és halált előidézve a rovaroknál.

„Reményeik szerint ez a nagyon egyszerű módszer segíteni fogja a hatóságokat annak feltárásában, hogy hol alkalmazzák veszélyes mennyiségben ezeket a rovarirtókat, és végső soron segít megóvni a méhpopulációkat” – mondta Pawliszyn.

A kutatók által megvizsgált mézek közül azokban, amelyekben kimutattak piretroidokat, mind a megengedett mértékben tartalmazták a vegyületet.

MTI, Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: Shutterstock

KAPCSOLÓDÓ

Ezek a denevérek darazsakat utánoznak, nehogy a baglyok megegyék őket

magyarallatvedo

Focimez árverésével segítenék a vörös pandák fennmaradását a Debreceni Állatkertben

Erik

Drámaian csökken a beporzók száma

magyarallatvedo