Image default

2023-ra jönnek a vegán BMW-k

A BMW Group 2023-ban tervezi piacra dobni első, teljesen vegán belső térrel rendelkező járműveit. Ezt elsősorban a bőrszerű tulajdonságokkal rendelkező innovatív anyagok kifejlesztése teszi lehetővé. Ezeket az anyagokat a kormánykerekek felületén is fel lehet majd használni, amelyeknek a tapintás, a prémium megjelenés és a kopásállóság tekintetében szigorú kritériumoknak kell megfelelniük.

A teljesen vegán belső terek először 2023-tól lesznek elérhetőek mind a BMW, mind a MINI modellekhez. A BMW Group ezzel kiszolgálja a vegán és bőrmentes belső terek iránti keresletet, amely a közeljövőben tovább fog nőni, különösen az Egyesült Államokban, Kínában és Európában.

A CO2-kibocsátás csökkentése a jármű teljes életciklusa során a BMW Group központi célja a klímasemlegesség felé vezető úton, amelyet legkésőbb 2050-ig kell megvalósítani. Az anyagválasztás kulcsszerepet játszik e cél elérésében. Az állati eredetű nyersanyagok kiváltása jelentősen hozzájárul a járműgyártás fenntarthatóságának növeléséhez. [perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A kormánykerekek új felületi anyagának bevezetésével az állati eredetű nyersanyagokat nyomokban tartalmazó járműalkatrészek aránya a BMW és a MINI járműveiben egy százalék alá csökken. [/perfectpullquote]

Ennek eredményeképpen ezek az anyagok ezentúl csak olyan területeken lesznek megtalálhatók, amelyek az ügyfél számára nem láthatók, például a különböző viaszos anyagokban, mint a védőrétegekben használt zselatin, a festékekben használt lanolin, az elasztomerek adalékanyagaként használt faggyú és a festékek folyósítójaként használt méhviasz.

A BMW Group már régóta kínál a bőr helyett különböző szövet alternatívákat

Most először van lehetőség arra, hogy a vezető és a jármű közötti legfontosabb kapcsolódási ponton a bőr megfelelő helyettesítőjét kínálja. A kormánykerék felületének a megjelenés, a kopásállóság és a tartósság tekintetében szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. „A kiváló minőségű vegán felületű anyagból készült kormánykerékkel teljesítjük ügyfeleink kívánságát, akik nem akarnak kompromisszumokat kötni a megjelenés, a tapintás és a funkcionalitás tekintetében. Az innovatív anyag ellenáll a kopás, az izzadtság és a nedvesség okozta kopásnak, és a bőr minden kívánatos tulajdonságával rendelkezik” – mondta Uwe Köhler, a BMW Group karosszéria, külső kárpitok, belső tér fejlesztési vezetője. Az új anyag egyetlen megkülönböztető jegye a kormánykerék peremének új szemcsézettsége lesz.

A bőrmentes felületek 85 százalékkal csökkentik a CO2-kibocsátást

Az a tény, hogy mostantól a kormánykerekek gyártásához a korábban használt valódi bőrrel egyenértékű tulajdonságokkal rendelkező, kiváló minőségű vegán felületanyag áll rendelkezésre, újabb jelentős lépést jelent a CO2-csökkentés felé. Az új kormánykerék felületi anyag a bőrhöz képest mintegy 85 százalékkal csökkenti a CO2-kibocsátást. Eddig a kibocsátások nagy része, mintegy 80 százaléka a szarvasmarhatartásból származó metángáz formájában keletkezett. A fennmaradó 20 százalékot a marhabőr feldolgozása tette ki, amely rendkívül energia- és vízigényes.

BMW Group – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A PETA szerint Gordon Ramsay túlment minden határon, a gyerekeinek meg kellene tagadniuk apjukat

magyarallatvedo

Állatkínzással vádolják a híres énekesnőt Katy Perryt?

magyarallatvedo