Image default

Csodás hír a Veszprémi Állatkertből: imádnivaló bébipanda született!

Igazán nagyszerű hírt osztott meg a napokban a Veszprémi Állatkert közösségi oldalán. Posztjukban örömmel tudatták követőikkel, hogy “kis panda családunk (vagy más néven vörös macskamedvéink) új jövevénnyel bővült.” – írták az állatkert dolgozói. Érdekesség, hogy az állatkert történetében most először született kis panda kölyök. A fotót elnézve, a kicsi egészen jól van és ahogyan írták,  “Egyelőre a világ egyik legjobb pótmamájával, Katival tölti az idejét, de már alig várja, hogy Veletek is találkozhasson majd.” 

 

 

macskamedve Ázsia belső részein őshonos, neve  eredetileg a kínai nyelvből származik, melyet az állat valószínűleg annak köszönhet, hogy medvére emlékeztető külseje mellett kiválóan mászik fára és ugyanúgy nyalogatja tisztára magát, mint egy macska. A vörös macskamedve egyéb névhasználatai is elterjedtek: kis panda illetve vörös panda.

A macskamedve testhossza mintegy 60 centiméter, magassága 35 centiméter. A test felső fele, fényessötét rozsdavörös, hátán aranysárga árnyalatú, mert a szőrszálak hegye sárga. A test alsó fele és a végtagok fényesfeketék, a comb elülső és külső felén vízszintesen sötét gesztenyevörös sáv húzódik. Álla és pofaszakálla fehér, hátrafelé rozsdasárgába hajló, homloka és a fejtető rozsdasárga árnyalatú. Szeme alól a szájszögletig rozsdavörös csík húzódik, ez elválasztja a fehér arcorrt a pofától. Rókavörös farkát gyengén határolt világos gyűrűk övezik. A mellső végtagján hat ujj van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel. Így könnyedén le tudja szakítani a bambuszhajtásokat.

Magányosan élő, éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ. Éjszaka jár tápláléka után, amely jobbára bambuszból, gyümölcsökből,  bogyókból, néha rovarokból és hernyókból áll. Kína délkeleti részén sajnos régóta vadásszák szőrméje miatt, melyből sapkákat, farokszőreiből pedig ecsetet készítenek. Emellett az élőhelyét jelentő erdőket is irtják, így természetes élettere visszaszorulóban van. Mindezek miatt a vörös panda populáció olyannyira lecsökkent hogy a Természetvédelmi Világszövetség a “súlyosan veszélyeztetett” fajok kategóriájába sorolta.

Mivel nem annyira táplálékspecialista, mint az óriás panda, tartása is jóval könnyebb, ezért gyakori lakója az állatkerteknek. Télen sem kíván fűtött helyet, mert alapvetően hideg környezetben él vadon is. Bár körülbelül 230-250 egyede él Európában, nehezen szaporítható fajnak számít, az éves szaporulat megközelítőleg megegyezik a halálozások számával. Ennek köszönhetően az egyik leghosszabb „várólistával” rendelkezik a fajmegmentési programok közül. A várólista azt jelenti, hogy azon állatkerteknek, amelyek valamely faj programjába be szeretnének lépni, időnként várniuk kell, míg hozzájuthatnak annak egy-egy példányához. A vörös pandák esetében akár hosszú évekig, sőt, akár egy évtizedig is elhúzódhat a várakozás.

(Forrás: Veszprémi Állatkert Facebook oldala, Wikipedia Fotó: Abc.net)

 

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

47 éves lett Pablo, a veszprémi szélesszájú orrszarvú

Erik

Hatalmasat nőttek a veszprémi nandu fiókák!

Erik

Hatalmasat nőtt a Veszprémi Állatkert nemrég született kis tevecsikója!

Erik