Image default

Lenyűgöző képek a legszínesebb kisemlősről

Az indiai királymókust gyönyörű, mesebelien élénk színekkel áldotta meg a természet. Nemcsak kinézetében, hanem termetében is jelentősen eltér az általunk ismert vörös és az európai mókustól.

Az Indiában élő mókus igen impozáns rágcsáló. Testhossza 35-40 centiméter körül van, de az egyensúlyozáshoz szükséges farkának hossza elérheti a 60 centit is, így a mókus összesen kb. 2 kilogrammos súlyt nyom. Viszonyításképpen a nálunk élő vörös és európai mókusok 250-500 grammot nyomnak általában.

Az indiai királymókus a lombhullató erdők és trópusi esőerdők lakója. Életét a fákon tölti, ott is építi fel fészkét. Állandóan éber, táplálékkeresés közben az ágak közt akár hat méterre is képes elugrani.

Különleges külsejével próbál beolvadni a fák lombjai között a környezetbe, de ez főleg ősszel működik. Hazai társaihoz hasonlóan tobozt, fakérget, növényi nedveket, bogyókat, terméseket, rovarokat és tojásokat fogyaszt. Félénk, ugyanakkor nagyon fürge állat,  emiatt nem könnyű lencsevégre kapni, de olykor sikerül, így láthatjuk mi is ezt a gyönyörű kisemlőst.

(Forrás: hobbiallat.hu, Kép: Foxnews, ukvilagtudat.blogspot.com)

 

Magyar Állatvédelem