Image default

Téli szálláshelyükre érkeztek a hortobágyi pusztán legelő szürkemarhák

A Behajtási Ünnepséget követően az enyhe ősz és a csapadékos időjárás még kedvezőnek bizonyult az állatok számára a pusztán való legeltetéshez. Azonban a hideg idő beálltával a pusztai legelőkön már nincs kellő mennyiségű táplálék, így a pásztorok jószágaikat a téli szálláshelyükre, a hodályokba hajtották – adta hírül a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

A behajtás során a pusztán legelő állatoknak és pásztoraiknak sokszor igen hosszú utat kell megtenniük a hazafelé vezető úton, és egy-egy alkalommal a pusztát átszelő mesterséges akadályokat is le kell győzniük. Ebben az évben 955 egyed magyar szürke szarvasmarha, 269 egyed házi bivaly, 983 egyed hortobágyi racka juh és 459 egyed magyar merinó juh foglalta el téli szálláshelyét a hodályokban.

A képgaléria ERRE A LINKRE kattintva érhető el.

A Mátai Ménes mintegy 250 lovával szintén a télre készül az istállókban. A behajtást követően az állatok mindennapos táplálékkal és ivóvízzel való ellátására kerül sor, illetve hamarosan kezdődik az ellési időszak, a kis borjak, bárányok és csikók születése, amely igen nagy szakértelmet kíván a pásztorok részéről. A téli ellési időszakban a Hortobágyi Nonprofit Kft. állat állományában 55 csikó, 700 szürkemarha borjú, 850 bárány születésére számítanak. Az újszülött állatokat 2023. február 25-26 között a Nyitott Istállók hétvégéjén mindenki megtekintheti.

Haon – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megszületett az első pirók bikaborjú

magyarallatvedo

Téli szállására terelték a gulyát a Tisza-árteréből – FOTÓKKAL

magyarallatvedo

Leválasztották a borjúgulyát

Viki