Image default

Ő itt Nova, a legprofibb életmentő Cane corso a világon

Szeretnénk bemutatni nektek Nova-t, teljes nevén: Kratosz Hugary Kiss Me “Nova”. Ő a Mancs a Kézben Egyesület egyik kutyája, aki részt vett a törökországi földrengés áldozatainak felkutatásában, mentésében.

Csepregi Annamária és cane corso kutyája, Nova a Törökországot és Szíriát sújtotta földrengést követően indultak útnak Törökországba. Közel 40 órán át, autóval utazták át a fél kontinenst, míg elérték Kahramanmaraş városát. Megérkezésük után pedig harcba szálltak a dermesztő időjárással és több kárhelyszínen is azonnal megkezdték a romok átvizsgálását, versenyt futva az idővel. Kitartó, félelmet nem ismerő munkával kutattak túlélők után.

Akárcsak Kevlárnak, Novának is az első útja hétfő esti hazaérkezése után egyből egy kutyakozmetikába vitte. Hiába a késői óra Novát bőven a nyitvatartási idő után is szeretettel várta Ágnes Horváth a CaneBravo kutyakozmetikában, és vette értő kezeibe, hogy utána otthon már tisztán, és illatosan hajthassa álomra a fejét.

A kényeztetés mellett fontos egészségügyi szempontjai voltak a fürdésnek, hiszen a rengeteg munka során nem volt lehetőség a mentőkutyák alapos tisztítására.

Nova egy nagyon különleges Cane corso, aki 2016 áprilisban született. Fajtájában egyedüliként mentőkutya Magyarországon, aki terület és romkutató vizsgával rendelkezik, és az egyetlen Corso a világon, aki MRT (a legmagasabb megszerezhető mentőkutyás minősítés) vizsgát is tett.

Rengeteg sportban jeleskedik gazdájával, Annamarival. Többek között az obedince és az örző-védő sportokat is űzi. A sok sport mellett kikapcsolódásként rengeteget túráznak együtt. 

Novával néha történnek egészen megmagyarázhatatlan dolgok, alatta néha felrobbannak a fekhelyek… 🙂 

“Corsoval dolgozni nem egyszerű! 😃 Van saját elképzelésük mindenről és egész furán működik az agyuk. De kajával sok mindenre rávehetők és kitartó munkával még dolgozni is lehet velük.😅

Nova az első kutyám, akivel komolyan gondoltuk a munkát. Úgy ezer hibát tettem bele, ezerszer próbáltam kijavítani és tettem bele újabb hibákat. Hibák mindig lesznek, azért dolgozunk, hogy jobbak és jobbak legyünk.

Sokat tanultunk együtt és én tőle a kutyázásról. Megszerettette velem az engedelmes munkát. Büszke vagyok rá. ❤

– írja közösségi oldalán Annamari, a gazdája.

Nova és Annamari képviselte az országunkat tavaly a Mentőkutyás Világbajnokságon, Romániában.

Ha teheted, segítsd te is a Mancs a Kézben Mentőkutyàs Egyesület munkáját!

Számlaszámuk: CIB BANK: 10701324-68530466-51100005
A közlemény rovatba írd be, hogy “adomány”.

Adószám:
Mancs a Kézben Egyesület:
19333250-1-13

KAPCSOLÓDÓ

Már 18 éve ment el Mancs, a legnagyobb hős

magyarallatvedo

Hope és Lehoczki László újra akcióban

magyarallatvedo

Mentőkutyás szervezetek segítettek az eltűnt nő megtalálásában

Viki