Image default

Srí Lanka 100 ezer makákót adna el Kínának, az állatvédők félnek, hogy megeszik őket

Srí Lanka mintegy 100 ezer ceyloni makákó eladását tervezi Kínának – közölte a Hirado.hu.

Szerdán Mahinda Amaravíra, a gazdasági nehézségekkel küszködő szigetország mezőgazdasági minisztere jelentette be a hírt. 

„A majmokat több mint 1000 állatkertjük számára vennék meg” – ismertette a tárcavezető.

Annak ellenére, hogy a feltűnő fejszőrzettel rendelkező makákók nagy számban élnek Srí Lankán, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN)veszélyeztetett állatfajként tartja nyilván őket. Srí Lanka hónapok óta súlyos nyersanyag-, gyógyszer-, üzemanyag- és élelmiszerhiánnyal küzd, a gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult. A dél-ázsiai szigetország tiltja az élő állatok exportját, ugyanakkor pénzügyi nehézségei ellensúlyozására bevételi forrásokat keres.
A miniszter közölte: bizottságot hívott életre, hogy a kínai fél megkeresésére az ügyben megfelelő választ adhassanak. A tárcavezető mindemellett nem említette az ügylet pénzügyi részleteit.

Srí Lankán a majmok termést pusztító kártevőknek számítanak, melyek étel után kutatva falvakban garázdálkodnak és akár emberekre is rátámadhatnak. A helyi hatóságok ezért levették őket a védelmi listáról, a földműveseknek pedig engedélyezték lelövésüket.

A mezőgazdasági minisztérium szerint a makákók száma átlépte a hárommilliót Srí Lankán.

A Srí Lanka-i Környezetvédelmi Alapítvány állatvédői élesen bírálták a kormány tervét, hiszen állításuk szerint a makákókat 40 éve nem számolták meg hivatalosan, és senki sem tudja, hogy a két-hárommillió példányra vonatkozó hivatalos becslések helytállóak-e. Arról is tájékoztatást követelnek, hogy Kína miért akar ennyi majmot – “a húsukért, orvosi kutatásokhoz vagy esetleg más okokból”.

(Forrás: Hirado.hu, Fotó: Graham MacFarlane) 

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Rengeteg teknős és delfin pusztult el Srí Lanka partjainál

Marci

Sikerült elkapni a szökött skót makákót, vicces mémek egész serege készült róla!

Erik

Hét marhát akartak tartani az ötödik emeleti erkélyen a “marhák”

Erik