Image default

Ez az ország tette ismét legálissá a kozmetikai állatkísérleteket

Az Egyesült Királyság kormánya követi az uniós jogszabályokat, és 25 év után ismét engedélyezi az állatkísérletek használatát kozmetikai termékek esetében – jelentette be büszkén a brit belügyminiszter szóvivője. A kozmetikai márkák és állatvédő csoportok széles körű tiltaskozása ellenére a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján a kormány önmaguk szerint jogszerűen járt el, és az EU-n belüli hasonló változáshoz igazodik.

“Örülünk, hogy a Legfelsőbb Bíróság egyetértett a kormány álláspontjával ebben az ügyben. A kormány elkötelezett az állatok tudományos célú védelme mellett” – mondta a BBC-nek nyilatkozva a belügyminisztérium szóvivője.

A Cruelty Free International által írt levélben több mint 80 kozmetikai márka elítéli az Egyesült Királyság vezetését, amiért “elszalasztotta a lehetőséget” a szükségtelen, pusztán kozmetikai célú állatkísérletek megakadályozására.

Elszántan kampányol az állatkísérletek ellen a neves kozmetikai cég

Először betiltották, majd az EU közbeszól

Az Egyesült Királyság volt az első ország, amely 1998-ban megtiltotta a kozmetikumok és kozmetikai összetevők állatkísérletekben való felhasználását, előkészítve az utat az EU hasonló jogszabályai előtt; 2004-ben a kész sminkekre, 2009-ben pedig az összetevőkre vonatkozóan.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) azonban ezt követően 2020-ban a vegyi anyagok regisztrálására, értékelésére, engedélyezésére és korlátozására (REACH) vonatkozó szabályokat vezetett be a sminkek összetevőire vonatkozóan,

amelyek arra kényszerítik a vállalatokat, hogy “több százezer állaton” teszteljék azokat, hogy biztosítsák, hogy a vásárlók számára biztonságosak.

Most az Egyesült Királyság kormánya is követni látszik a döntésüket.

Maguk a márkák azt állítják, hogy a megközelítés elavult, és nem tükrözi pontosan az eredeti tilalom óta elért technológiai fejlődést, beleértve az in vitro tesztelést (például miniszövetek és organoidok használatával) és a gyógyszer kölcsönhatások szimulálására szolgáló számítógépes modellezést.

Ehelyett a szabályozó szervek olyan módszerekhez nyúlnak vissza, amelyekre manapság már nem feltétlenül van szükség.

Véleményük szerint, ez a lépés

nem tükrözi a márkák és a közvélemény véleményét, amely nagyrészt az állatkísérletek kozmetikumokból való eltávolítása mellett van.

A brit kormány azt állítja, hogy a politika mostantól a hatályos törvényeket tükrözi, és hogy ez a döntés teljesen legális…

De persze lehetne ezt így is:

VÉGRE! Florida bekeményít: tiltani fogják a kozmetikai célú állatkísérleteket, jön az állatkínzók nyilvános adatbázisa

New York állam kormányzója által tavaly decemberben jóváhagyott intézkedése értelmében New Yorkban betiltják az állatkísérleteket alkalmazó kozmetikumokat. Kalifornia, Nevada, Illinois, Hawaii, Maryland, Maine, New Jersey, Virginia és Louisiana hasonló korlátozásokat vezetett be.

New York is betiltja az állatokon tesztelt kozmetikumokat

BBC nyomán Magyar Állatvédelem 

KAPCSOLÓDÓ

Tíz kép, ami szívbemarkolóan emlékezetet: az állatkísérletek még mindig nem értek véget a világban

Eszti_mav

Állatkísérletek helyett szintetikus embriót készítettek megtermékenyített petesejt nélkül

magyarallatvedo

Elszántan kampányol az állatkísérletek ellen a neves kozmetikai cég

Viki