Image default

Itt a a nagy macskatáp-teszt – Meglepetés a dobogón!

Egy kiscica érkezésére és kedvencünk megfelelő gondozására nem árt jól felkészülni, melynek egyik fontos pontja, hogy mit egyen a cica. A FÉBÉSZ tesztjében a felnőtteknek szóló teljes értékű tápokat vették górcső alá, de értékes információkkal találkozhatnak a fiatal vagy idősebb cicákkal rendelkező gazdik is. Ebből szemeztünk.

A macskák táplálása során is alapvető, hogy figyelemmel legyünk cicánk valódi igényeire, amelyet jelentősen befolyásol többek között kedvencünk életkora, hogy lakásban vagy szabadban tartjuk-e, valamint, hogy ivartalanított cicáról van-e szó. Egy fejlődésben lévő macskának jóval több energiára van szüksége, mint egy felnőttnek, és a tápanyagszükséglete is eltérő. A kölyköknek szánt tápok továbbá apróbb darabokból állnak, hogy a kiscicák könnyebben és biztonságosabban fogyaszthassák el azt. Vegyük figyelembe azt is, hogy 7 éves kor felett a cicánk már idősebbnek számít, emésztése gyengül és a tápanyag felszívódása sem a régi.

Fehérje és zsír

A macskák igazi ragadozók, ezért elsősorban állati eredetű tápanyagokra van szükségük. A macskaeledelek egyik legalapvetőbb tápanyag-összetevője a fehérje, amely az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) ajánlása alapján minimálisan 28-30%-ban kell, hogy jelen legyen a termékben.
A tápok zsírtartalma szintén kiemelést érdemel. A zsír nem csak energiaforrásként szolgál, de ízletesebbé teszi az ételt a macska számára és segíti a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását is. A nyerszsírtartalom a fenti ajánlás értelmében optimálisan minimum 9%.

Ilyen a jó összetételi lista

A termékek vizsgálata során több esetben tapasztalták, hogy a termékek összetételi listája csupán általánosságban jelöli meg a termék összetevőit. Tapasztalták például, hogy az összetevők között mindössze annyi szerepel, hogy gabonafélék, vagy hús és állati eredetű melléktermékek, azonban közelebbi információkat nem kapunk például a gabonatípusáról, vagy a termékben fellelhető hús százalékos arányáról. Ezért fontos kiemelni, hogy a legjobb, ha a termékcímke pontosan megjelöli a termékben található hús típusát és százalékos mennyiségét is. Ugyancsak jó közelebbről tudni, hogy milyen gabonát tartalmaz a termék. Például a gluténtartalmú gabonák emésztése megterhelőbb lehet a macska szervezete számára. Érdemes megvizsgálni továbbá azt is, hogy a termék tartalmaz-e valamilyen hús-, vagy hallisztet, mivel ez liszt valóban a húsból előállított koncentrált fehérjeforrást jelent, ami nem tartalmazhat porc- vagy csontdarabkákat.

Jó tudni!
Ha egy alapanyag jelenlétét a címkén szavakkal, képekkel vagy ábrákkal is kiemeli a gyártó, az alapanyag elnevezését és tömegszázalékát kötelező feltüntetni a csomagoláson.

Keressük a teljes értékű eledeleket

Amennyiben azt látjuk egy termék csomagolásán, hogy az teljes értékű, biztosak lehetünk abban, hogy a készítményben megtalálható minden tápanyag, amire a cicának szüksége van. Azaz a teljes értékű eledelek csomagolásán meghatározott adagolás alkalmazásával kedvencünk semmiben sem szenvedhet hiányt és nem alakulhat ki nála hiányállapot. Ilyekor is fontos persze, hogy vegyük figyelembe cicánk életkorát és egészségi állapotát, és annak megfelelő teljes értékű tápot válasszunk. Fontos, hogy amennyiben ilyen eledellel etetjük cicánkat, további vitaminokat, ásványi anyagokat vagy egyéb hasznos komponenseket tartalmazó kiegészítőkre alapesetben nincs az állatnak szüksége, azokat csak az állatorvos kifejezett rendelkezése alapján adjuk kedvencünknek.

Nem biztos, hogy az olcsó jobban megéri

Sajnos nem kevés vásárló még mindig az ár alapján választ terméket, ami persze nem minden esetben jelent előnyös döntést. Így van ez a macskatápok esetén is. Egy drágább, de jó minőségű és tápanyagban gazdag tápból ugyanis kisebb adag is képes lehet fedezni kedvencünk élelem- és tápanyag szükségletét. A megvizsgált termékek vonatkozásában is látható, hogy a termékek között igen nagy a szórás. Egyes tápokból elegendő csupán 55-60 grammot adni kedvencünknek, de találkozhatunk olyan eledellel is, amely 80 grammnyi napi adagot javasolt.

Aki a teljes tesztet és értékelési szmpontot szeretné elolvasni, ITT találja, mi pedig a három dobogóst mutatjuk:

Aki a teljes tesztet szeretné olvasni és megnézni a további eredményket, IDE kattintva megteheti.

Fébész – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Piára és állateledelre nem sajnálja a pénzt a magyar

Eszti_mav