Image default

Házi macskák: Aranyos társaink és természetvédelmi kihívások?

A házi macskák sokak szerint aranyos és kedves háziállatok, azonban Gombkötő Péter gerinces zoológiai szakreferens legutóbbi előadásán arra hívta fel a figyelmet, hogy a macskák jelentős problémákat okozhatnak a természetvédelem szempontjából. Az előadást az Egerben található Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban tartották, és a BNPI honlapján is beszámolnak róla.

A házi macskák a szándékos betelepítés eredményeként kerültek az élőhelyükre. Inváziós állatfajként is számon tartják őket. Az előadás során Gombkötő Péter rámutatott arra, hogy a házi macskák negatív hatást gyakorolnak a biodiverzitásra, amit számos nemzetközi vizsgálat is alátámasztott. A ragadozás, a versengés, a zavarás, a betegségek terjesztése és a vadmacskákkal való hibridizáció mind károsan hatnak a vadon élő állatokra. A védett madarak zsákmányolása és zavarása mellett olyan különleges és veszélyeztetett fajokat is veszélyeztetnek, mint az ürge és a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen élő kaszpi haragossikló.

Fontos azonban kiemelni, hogy nem szabad elítélnünk minden háziállattartót. A tudatos és felelősségteljes gazdik segíthetnek abban, hogy a házi macskák és a kóbor állatok száma korlátozva legyen. A házi macskák szabályozatlan szaporodása és a felelőtlen tartásuk komoly problémákat okoz nemcsak a védett fajoknak, hanem az állatmentő szervezeteknek és civil állatvédőknek is. Ezek a szervezetek gyakran nehéz helyzetbe kerülnek a gazdik támogatása nélkül vagy a felelőtlen gondolkodás miatt.

Az előadáson számos intézkedést javasoltak a házi macskák biológiai sokféleségre gyakorolt hatásainak enyhítésére, például kerítés alkalmazása, oltás, ivartalanítás, macskák ragadozás elleni eszközök használata (pl. csengettyű), a háziállatok szabadban tartott idejének korlátozása és a macskamentes területek kialakítása.

Megosztó téma

A program előzetes kiírásaiból már látszott, hogy ez egy igen megosztó téma lesz. Gombkötő Péter prezentációjából kiderült, hogy a házi macska az afrikai macska közel-keleti alfajának háziasításából ered. Mára az egyik legnépszerűbb társállat lett világszerte.

Magyarországon a házi macskák állományát 9 millióra becsülik.

Ez majdnem negyvenszerese a vörös rókák számának. Ez az adat jól mutatja, milyen mértékben elterjedt és elszaporodott ez a faj hazánkban.

Az előadás világossá tette, hogy fontos párbeszédet folytatnunk a házi macskák természetvédelemre gyakorolt hatásairól. A tudatos és felelősségteljes állattartás segíthet csökkenteni a problémákat, és megóvni a vadon élő állatokat. A közös felelősségünk, hogy megőrizzük a természet sokféleségét és egészségét, és ezért mindannyian tennünk kell a megfelelő intézkedések érdekében.

KAPCSOLÓDÓ

“Az én szeretetem a cicák felé mindig mély és őszinte” – Anna Notthoff, a macskakirálynő

Marci

Az ügyészségig autózott a macska, de az éjszakát egy kutyával töltötte

magyarallatvedo

Akár 4 év börtönt is kaphat az állatkínzó focista, aki bántalmazta macskáját – VIDEÓ

Marci