Image default

A kutyáját mentette Zsuzsa, a gyöngyöstarjáni árvíz egyik áldozata

A Heves vármegyei kistelepülésen drámai és katasztrofális események zajlottak le csütörtök délután, amikor a heves esőzés következtében villámárvíz keletkezett. Gyöngyöstarján utcáin ijesztő erejű áradat söpört végig, elragadva mindent és mindenkit, és két embert is magával sodort. Az egyik személyt a patakmederben folyó víz ragadta el, míg a másikat egy hirtelen lezúduló esővíz egy ágazó pincerendszerbe sodorta. A holttesteket csak órákkal később sikerült megtalálni – írja a Blikk hírportál.

A Blikk újságírói péntek reggel ellátogattak a településre, ahol még mindig háborús övezetként hatott a helyszín.

Az áldozatok között volt a 44 éves Szőke Zsuzsanna, aki a falu határában lévő bányában dolgozott a mérlegnél, és tragikus sorsa ott érte. Miután elvált férjétől, Gyöngyösre költözött 22 éves lányával és kutyájukkal. Az ő gyászát 28 éves fia is megéli, aki teljesen összetört a történtek miatt. Utolsó munkanapján Mira, a vizslája is vele volt. A rendőrség hőkamerával felszerelt speciális keresődrónjának segítségével sikerült megtalálni Zsuzsanna holttestét.

“Zsuzsanna a kék konténerben tartózkodott, három kollégája pedig a mellette lévő bódéban, amikor a tragédia bekövetkezett. Társai gyorsan reagáltak, átmentek hozzá, és kötelekkel és rögzítőkkel kötötték magukat, hogy az áradás ne ragadja el őket. Azonban Zsuzsanna levenni a kötelet, mert közben a kutyáját próbálta megmenteni. Ekkor a legizmosabb ember megpróbálta megragadni a kezét, de a sodrás olyan hatalmas erővel szakította át a konténer mindkét oldalát, hogy őt is magával ragadta” – mesélte a helyszínen Balázs Ferenc, a bánya tulajdonosának édesapja a Blikknek.

Mira, a kutya túlélte a balesetet, és még az esti órákban is a bányánál keresészte gazdáját, aki életét adta érte. Végül Zsuzsanna kislánya vitte haza a kutyát.

“A víz elvitte a lányomat”

Az áldozat édesapja már korábban elhunyt, az édesanya és az öccse Kisnánán élnek. A Blikk megtalálta a gyászoló asszonyt a településen, aki megtört szavakkal nyilatkozott az újságnak.

“Egészen értelmetlen, ami a lányommal történt, még mindig nem tudom felfogni az egészet. Annyit hallottunk, hogy a kollégája kezéből kicsúszott, de részletekről egyelőre nem tájékoztattak” – kezdte Szőke Istvánné Mária könnyekkel küszködve.

“Az unokám és a vejem szólt, hogy a lányomat elvitte a víz, és keresik. Nem lehet elmondani azt az érzést, amit abban a pillanatban éreztem, senkinek sem kívánom. Senkit sem hibáztatunk, nem akarunk senkit elítélni. Ez volt a sorsa, már nem tudunk segíteni rajta. A bányában mindenki szerette őt, jó kapcsolata volt a tulajdonosokkal” – mondta könnyeivel küszködve az asszony.

A jelentések szerint a másik áldozat B. Gergely volt, aki az 50-es éveiben járt, és a tragédia idején a barátja leégett házánál dolgozott a tető felújításán. A mellettük folyó patak az erős esőzéstől olyan mértékben megduzzadt, hogy az áradás magával sodorta a szerencsétlen férfit. A víz bevitte őt a mellettük lévő pince bejáratába, ahonnan már nem volt menekvés.

Drámai pillanatok következtek, a társai megragadták Gergely kezét, erősen tartották, de nem tudtak ellenállni az áramlatnak. A férfi megfulladt, a holttestét végül a hatalmas pincerendszer túloldalán találták meg, ahonnan még egy nappal később is víz szivárgott ki. B. Gergely a kutyájával élt a településen egy nagy házban, míg volt felesége és három lánya Budapesten lakik.

Az árvíz hatalmas pusztítást okozott a faluban, mindenhol láthatók az elpusztult épületek és a romok.

“Két gyermekemmel és édesanyámmal voltunk otthon, amikor a házunkat elmosta a víz, az egész két perc alatt történt. Az apukám kint rekedt, mi pedig egy kis ablakon menekültünk ki hozzá. Most a nagymamámnál lakunk, de nem tudom, hová megyünk és mi lesz ezután” – mondta könnyek között Lólé Adrienn.

Németh Dzsenifer pedig látta, hogy a víz a hídtól zúdul feléjük, és amikor elérték a házat, teljes erővel robbant be az épületbe. “Két tűz közé kerültem, nem tudtam merre meneküljek. Hatalmas károk keletkeztek, az épület lakhatatlanná vált. Nem tudjuk, hova megyünk, de a kisfiamat biztonságba vittük a nagymamájához” – folytatta Botos Tibor férje.

A helyi hatóságok és a közösség fokozott erőfeszítéseket tesznek a helyreállítás és a segítségnyújtás érdekében. A tragédia hatására a településen lévő emberek egységet mutattak, és összefogtak a helyreállítási munkálatokban és az áldozatok családjainak nyújtott támogatásban. Az események tragikus következményeinek feldolgozása és az érintettek gyászállapotának kezelése azonban továbbra is hosszú és fájdalmas folyamat lesz.

Fotó: Blikk/Czerkl Gábor