Image default

Izgalmas görényszerelem bontakozik ki a Körösvölgyben

Ismét új lakóval bővült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja, hiszen nemrégiben egy hím közönséges görény érkezett a bemutatott fajok családjához.

Ez a fiatal “gavallér” hamarosan a már korábban látható nőstény görény társává válik az állatparkban. Szőrzete vadas jellegű, rejtő szőrzettel rendelkezik, amely egyedi színt kölcsönöz neki. Izgalmas lesz megfigyelni, hogyan ismerkedik egymással a két állat a következő napokban. Bár a világos bundájú nőstény egyelőre visszaveri a hím érdeklődő közeledéseit, reméljük, hogy hamarosan megszokják egymást és elfogadják egymás társaságát.

Ez a ügyes kis ragadozó, amely a falvak és városok környezetében is megtalálható, mégis kevéssé ismert számunkra. Éjszakai, rejtőzködő életmódja miatt ritkán láthatjuk közelről. Mégis, talán meglepően keveset tudunk róla. Például azt, hogy a törékeny testű görény nem csak kisebb rágcsálókra és kétéltűekre vadászik, hanem nagyobb patkányokat, nyulakat és akár mérges kígyókkal is felveheti a harcot. Valódi ragadozó, amely mindig éhes zsákmány után kutat.

A görény párosítása sem történik finom módjára, ugyanis a hím görény a párzási időszakban a nőstény tarkójánál fogva tartja testközelben. Ez a folyamat akár több órán át is eltarthat. Bár az emberi szem számára durvának tűnhet, ez a szaporodási rituálé a természet rendjéhez tartozik.

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár mindenkit, hogy megcsodálhassa az újonnan érkezett görény párt és más izgalmas állatokat is!

Fotó: Mátyus Sándor