Image default

Rekordszámú koronásdaru kelt ki a tojásokból a Nyíregyházi Állatkertben

Rekordszámú koronásdaru kelt ki a tojásokból a Nyíregyházi Állatkertben – közölte az örömhírt közösségi oldalán az intézmény.

Ahogyan írják, négy fiókával gyarapodott az Állatparkuk szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) családja. A parkban élő koronásdaru tenyészpár eddig is szép eredményekkel büszkélkedhetett, hiszen az elmúlt években egyszerre két-három fiókát neveltek fel. Az idei szaporulat azonban rekordnak számít, mivel négy utód kelt ki a tojásokból.

A koronásdaru fiókák nemcsak méretüket, hanem színüket tekintve is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól: homokszínű tollazatuk pihés, fejükön még nincs tollkorona, amelyről a faj a nevét kapta.

A koronásdaru eredetileg Afrika keleti felében, ezen belül a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda egyes területein, valamint a Kenyától Dél-Afrika északi részéig terjedő övezetben őshonos. Ezen a vidéken annyira jellemzőnek számít, hogy Ugandának – a mocsári antiloppal együtt – történetesen a szürkenyakú koronásdaru a címerállata, sőt, az ország zászlajában is szerepel.

A nyílt, szavannás területeinek lakója. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzi otthon magát, nappal aktív, alapvetően párban, vagy kisebb családi közösségekben él.  Leginkább a mocsaras területek lakója. Tápláléka különféle növényekből, magvakból, valamint rovarokból, férgekből, apróbb halakból, békákból, kígyókból áll. Testfelépítését tekintve igen ősinek számít, és mivel az elmúlt 40 millió évben alig változott, “élő kövületként” tartják számon. A felnőtt madarak akár 25 évig is élhetnek. Nászidején tánccal és kiáltozásokkal udvarolnak. A talajra, növényzet közé rejti nádból, sásból és fűből készített fészkét. Fészekalja 2-5 tojásból áll, melyen 28-31 napig kotlik. A fiókákat még 58-100 napig gondozza.

Nemrégiben számoltunk be arról az örömteli eseményről, hogy a  természetben kritikusan veszélyeztetett észak-kínai leopárd (Panthera parduc japonensis) hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. Ezzel kapcsolatos cikkünket ide kattintva tudja megtekinteni.

(Forrás: Nyíregyházi Állatkert Facebook oldala, Fotó: Trifonov Éva)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmasat nőttek a Nyíregyházi Állatkert észak-kínai leopárdkölykei

Erik

Cuki pampanyulak születtek Nyíregyházán

Erik