Image default

A Dél-Alföldön szépen szaporodtak a búbosbankák

A Dél-Alföldről újabb remek hírek érkeztek a természetvédelem terén: a búbosbankák népessége meredeken emelkedik. A Körös-Maros Nemzeti Park területén járva szinte minden lépésnél találkozhatunk ezekkel a különleges madarakkal. Az idei év különösen sikeres költéseket hozott magával, hiszen a populáció száma szépen növekedett.

A Kis-Sárrét környékén megfigyelhető, hogy a fiatalokkal repülő szülők gyakran láthatók a fészkelőhelyeken. Ezek a területek főleg állattartótelepek környékén találhatók, ahol a trágyán előforduló rovarok és férgek bőséges táplálékot nyújtanak számukra. Bár a talajon való keresgélés közben kevésbé feltűnőek, a felrepülés után rögtön felismerhetővé válnak a lepkeszerűen hullámzó röptjük és különleges tollruhájuk révén.

Az intenzív mezőgazdaság hatása sajnos nem maradt el a búbosbankák állományának méretét tekintve, azonban a Körös-Maros Nemzeti Park területén található mozaikos mezőgazdasági területek, legelők és élőhely-rekonstrukciók pozitív hatást gyakorolnak a populáció növekedésére.

A Maros-ártér és a Csanádi puszták is otthont adnak számos búbosbankának. Az érdekességek között szerepel, hogy az idei évben még az Igazgatóság békényi irodájának tetején is költött egy pár.

A kardoskúti Fehér-tó környékén a szokásos 4-5 pár mellett további sikeres költések történtek. Az első fiókák július elején röppentek ki a fészkekből, és hamarosan a többi pár is követte példájukat.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a fészkelő párok száma meghaladta a korábbi évekét, és több pár másodszor is sikeresen költött.

Cserebökényben a régi folyómedrek, elhagyott tanyatelkek és öreg fasorok számos költőhelyet, odút kínálnak a búbosbankáknak. Ezen területeken a madárpárok száma az utóbbi években fokozatosan nőtt.

A Dél-Alföld búbosbanka-populációja tehát látványosan növekszik, aminek az élőhely-rekonstrukciók és természetvédelmi erőfeszítések is köszönhetők. Az ilyen sikertörténetek hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez és a természeti kincsek védelméhez.

Fotó: Őze Péter

KAPCSOLÓDÓ

Tömegesen érkeznek az északi országokból a süvöltők a Maros-ártérbe

Marci

Három évszázadot is megélt Cocky, a matuzsálem kakadu!

Erik

Leválasztották a borjúgulyát

Viki