Image default

Nagy az öröm a Balaton-parton: öt kis pele született a kihelyezett odúban

Nagy az öröm a Balaton-parton: öt kis pele született a kihelyezett odúban – tudhattuk meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Igazgatóságának közösségi oldaláról

A 24.hu írta meg, hogy a Nemzeti Park ‘Gliridae’ biodiverzitás monitoring programja keretében mesterséges odúkat helyeztek ki a nagy pelék számára.

Az odúk felmérése havi rendszerességgel történik, segítségükkel a szakemberek nyomon követhetik az odúkban zajló folyamatokat.

A tihanyi erdők a napokban pedig mindenki örömére nagy pele porontyokkal gazdagodtak. Az öt kicsi rágcsáló kiválóan érzi magát és a mama is jól van – írják. 

A szakemberek szerint a “B” vagy “C” típusú odúkat cserjés, vagy fiatal erdő közelében helyezzük ki nem túl magasra, akkor jó eséllyel nemcsak a madárvilág, de a helyi kis rágcsálók is felfedezhetik maguknak.

nagy pele Glis glis (Myoxus glis) szürkületi, éjszakai állat. Általában sötétedés után bújik elő fészkéből és nagyjából éjfélig keresgéli a táplálékát. Útja során fákat és kiterjedtebb vegetációfoltokat is végigcserkészik az éj leple alatt. Az éjszaka közepén egy rövid időre visszatér a fészkébe, majd virradatig territóriumának határait ellenőrzi végig.

A nagy pelék jól látnak, hallanak, a bajszuk segítségével érzékelnek a sötétben. A téli álom előtt normális testsúlyuknak akár kétszeresére is meghíznak, ilyenkor mozgásuk lelassul. Téli álomra szeptember végén – október közepén behúzódnak, föld alatti üregekbe. A téli álom a peléknél hat-hét hónapig is eltart, novembertől májusig.

A nagy pele húsa a rómaiak óta különlegességnek számít, több európai országban fogyasztották, a hagyományos erdélyi konyha sokáig csemegeként tartotta számon.

A természetvédők fokozottan figyelnek a pelékre
Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a nagy pelék utódlási időszakának kezdetével a megmentendő egyedek száma is megnőtt. Szerencsére a vadmentők mindig készen állnak, ha arra kerülne a sor, hogy gondozni és ápolni kellene egy-egy álomszuszékot.
A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány számolt be arról, hogy 4 bajba jutott kicsi érkezett hozzájuk. Mint írták, sajnos nagyon nem egyszerű életben tartani az apróságokat, de ők mindent megtesznek azért, hogy felnőjenek, és a természetbe visszaengedve az év nagy részét átaludják. Cikkünket ide kattintva tudja megtekinteni.

 

(Forrás: BFNPI, Fotó: Bátai József)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Égő nádasból mentették meg a tűzoltók a bajba jutott apró pelét

magyarallatvedo

Tüneményes videón látható, hogyan etetik a mályi madármentők a parányi pele babákat

Eszti_mav

Remekül sikerült a pele mentés, hamarosan visszanyerik a szabadságukat a megerősödött kis szőrmókok!

Erik