Image default

Barack és Kókusz – így segíthetnek az állatok a gyógyulásban

Az ember és állat közötti kapcsolat mindig is különleges volt. A Semmelweis Egyetemen végzett kutatások és kezdeményezések rávilágítanak arra, hogy az állatok jelenléte és az állatokkal való interakció nem csak örömet hoz, hanem pozitív hatással van az egészségre és a jóllétre is. A terápiás kutyák segítségével gördülékenyebbé válik a betegek ellátása, a Pető András Kar óvodásainak foglalkozásai izgalmasabbá válnak, és a hallgatók mindennapjai is javulnak a Semmelweis Egyetemen.

Az állatasszisztált intervenció, vagyis az állatok bevonása a terápiába, régóta használatos a gyógyászatban. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján például rendszeresen látogatják a terápiás kutyák, mint Barack, a golden retriever és Kókusz, a labradoodle. Ezek a kutyák és gazdáik segítik a páciensek kezelését, enyhítik a feszültséget és csökkentik a stresszt. A gyerekeknek, akik gyakran rettegnek az orvosi vizsgálatoktól, a kutyák jelenléte könnyebbséget jelent, és a játékos interakció révén oldják a feszültséget.

Az állatok jelenléte különösen hasznos a speciális igényű páciensek esetében, mint például az autizmus spektrum zavarban szenvedők. Az állatokkal való együttműködés segíti a szociális interakciót, és a jelenlétük olyan beszédtémákat kínál, amelyek megkönnyítik a kommunikációt.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében is fontos szerepet kap az állatasszisztált terápia. Az egyetemi hallgatók részt vesznek olyan programokon, ahol terápiás kutyákkal interakcióba lépnek. Ez segíti a hallgatókat abban, hogy jobban megértsék a nonverbális kommunikációt és a pszichológiai folyamatokat. Az állatok jelenléte tükröt tart a hallgatóknak, hogy jobban megértsék a saját kommunikációs nehézségeiket és kapcsolati problémáikat.

Kutyák és lovak is segítenek

Az állatasszisztált intervenciót számos területen alkalmazzák, beleértve a pszichés betegségek gyógyítását is. Az állatok jelenléte sokszor “jégtörő” szerepet játszik, segítve a betegeket megnyílni és könnyebben kommunikálni. A kutyákkal vagy lovakkal való interakció segít a betegeknek megérteni saját korlátaikat és megoldani a kapcsolati problémáikat.

Az állatasszisztált intervenció nemcsak a betegeknek és a hallgatóknak nyújt előnyöket, hanem a gyermeknevelésben is alkalmazható. A Semmelweis Egyetem Pető András Karának gyakorló óvodájában például terápiás kutyák segítik a gyerekek konduktív nevelését. A kutyák játékosan motiválják a gyerekeket a mozgásra és a fejlődésre.

A Semmelweis Egyetemen egy új kutatás is elindul, amely a lovasterápia hatékonyságát vizsgálja. A Magatartástudományi Intézet irányításával végzett kutatás célja, hogy megértsék a lovasterápia fiziológiai hátterét és hatékonyságát. A kutatásban részt vevő lovak és terapeuták közötti érzelemátvitelt tanulmányozzák, és azt próbálják megérteni, hogyan hatnak az állatok az emberekre pozitív módon.

Összességében az állatok jelenléte és az állatasszisztált intervenció pozitív hatással van az egészségre és a mentális jólétre. A Semmelweis Egyetem különböző területein végzett kezdeményezések és kutatások rávilágítanak arra, hogy az állatokkal való interakció segít csökkenteni a stresszt, növelni az önismeretet és támogatni a gyógyulást.

(VIA)

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Bálint Eszter, Kardos Edina és a Pető András Kar fotógyűjteménye

KAPCSOLÓDÓ

Mit tegyünk, ha patkánymérget evett a kutya?

Eszti_mav

Svájc lehet az első ország, ahol betiltják az állatkísérleteket

Marci

Először indult büntetőeljárás Indonéziában kutyahús kereskedelem miatt

magyarallatvedo