Image default

Belógott a koala egy farmra és kétmilliós értékben falt fel palántákat

Egy éhes koala többször is belógott egy ausztráliai farmra, hogy összesen 6000 dollár (átszámítva 2.1M Ft) értékű, kifejezetten az ő fajának termesztett palántákat faljon fel. A hívatlan kóstolót csak akkor kapták el, amikor egy éjszaka túlságosan jóllakott ahhoz, hogy el tudjon szökni.

“Észrevettem, hogy néhány palántámat lerágta, de azt gondoltam, hogy valószínűleg egy oposszum volt” – mondta az abc.net.au-nak Humphrey Herington, az új-dél-walesi Gundurimba faiskolából.

Azonban az egyik lakoma után kajakóma kapta el a koalát

– akit éles karmai miatt Claude-nak becéznek -, emiatt garantált volt a lebukása. Egyik reggel Claude ott ült a virágtartó asztalon a növények mellett, egy oszlop köré tekeredve. Úgy tűnik, aznap este nagyon sokat evett, túlságosan jóllakott ahhoz, hogy felmásszon rajta.

A farm egyik dolgozója lefotózta a termékeny tolvajt, aki ránézésre is bűnösnek tűnt.

“Egy törülközőbe csavartam és levittem a szomszédom karámjába, 2-300 méterre a faiskolától, és elengedtem egy fán.

De néhány nappal később visszatért.”

– mondta Herington.

A gazda azóta koalabiztos kerítést épített, hogy tartósan távol tartsa a pajkos koalát.

“Ez alapvetően csak egy hálós kerítés és billeg a teteje, így ha megpróbál felmászni a kerítésen, visszalendül, és remélhetőleg ez távol tartja majd. Mintegy húsz év óta ez volt az első alkalom, hogy egy koala megette a termést.” – mondta Herington.

Az ausztrál kormány a világon elsőként azt tűzte ki célul, hogy megakadályozza az újabb fajok kihalását az ország területén, és ennek érdekében átfogó, tízéves programot hirdetett a növény- és az állatvilág megóvására

abc.net.au nyomán Magyar Állatvédelem