Image default

A növények megóvása miatt kétezer szarvast lőnének ki Kaliforniában

A növények megóvása miatt kétezer szarvast lőnének ki Kaliforniában! Bár van, aki az összes szarvast “lemészárolná” Catalina szigetén, a többség elfogadhatatlannak tartja a tervet.

 

A szarvasvadászat a Dél-Kalifornia partjaitól mindössze 22 mérföldre fekvő Catalina szigetét gondozó természetvédelmi szolgálat legújabb ötlete – közölte az AC News. Bár hatalmas a felháborodás a mészárlás ellen, a hatóságok szerint elengedhetetlen az állatok kilövése.

A tömeges “selejtezésre” azért van szükség, hogy megvédjék az őshonos növényeket és fűféléket, amelyeket a táplálékot kereső szarvascsordák tönkretettek.

Bátorságra lesz szükség ahhoz, hogy végigvigyük, ehhez kétség sem fér” – mondta Whitney Latorre, a Catalina Island Conservancy, vagyis a sziget kilencven százalékát kezelő nonprofit szervezet vezetője. Hozzáfűzte, hogy a helyes döntések sohasem könnyűek.

A szigeten már régóta kísérleteznek egyfajta ökológiai rend megteremtésével. Az itt élő kecskékből, bölényekből, sertésekből álló állatsereglet ugyanis időnként azzal fenyeget, hogy kiszorítja a kaliforniai Csatorna-szigeteken őshonos fajokat.

„Kilencven százalékunk nem akarja, hogy a szarvasok eltűnjenek.”

De a Catalina Island Conservancy arra a következtetésre jutott, hogy az egyetlen megfelelő szarvaslétszám Catalinán a nulla”

– mondta William Flickinzer, helyi lakos. A természetvédelmi tisztviselők szerint az öszvérszarvas a legpusztítóbb túlszaporodott állat, amely Catalinán maradt. A szarvasok legeltetése egyre nagyobb stresszt rótt az őshonos növényekre, és megnyitotta az utat a rendkívül gyúlékony gyomok, például a lenseprű elterjedése előtt.

 

Nagy a tiltakozás

„Teljes mértékben ellenezzük az ártatlan öszvérszarvasok lemészárlását” – nyilatkozta Dianne Stone, a Catalina Island Humane Society alelnöke. – „A természetvédelmi szervezet megoldása erőszakos és megdöbbentő”. Ugyanis, mint kiderült, azt tervezik, hogy helikopteres mesterlövészeket alkalmaznak, akik jövő ősszel megkezdhetik a szarvasok irtását. A vadászok AR-15 típusú puskákat fognak majd használni, nem ólomgolyókat, így a tetemeket felemésztő más állatok majd nem mérgeződnek meg.

A terv -nem meglepő módon – intenzív tiltakozási hullámot váltott ki a népszerű üdülőhely lakóinak körében. Felszólították a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Minisztériumot, hogy azonnal utasítsa el a természetvédelmi szervezet öszvérszarvasok kiirtására irányuló kérelmét.

(Forrás: AC News)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tíz hónapos jávorszarvasok érkeztek hazánkba

Marci

Nyíllal lőtték keresztül a szarvas fejét, túlélte

magyarallatvedo

Nem biztos, hogy farkasok végeztek a Mátrában szétmarcangolt szarvassal

magyarallatvedo