Image default

Jön a parvo-szezon, a fertőzött, oltatlan állatoknak csak 10 százalék az esélyük a túlélésre

A parvo-vírussal megfertőzött állatoknak minimális a túlélési esélyük a szakértők szerint, ha oltatlanul és kezeletlenül hagyják. 

“Hamarosan itt lesz a nyirkos idő, mely kedvez a mindenféle vírusok terjedésének. Tavaly ilyenkor tele volt a fertőző osztályunk parvós kedvencekkel. A parvo az egyik legkegyetlenebb vírus, mely szörnyű szenvedésnek teszi ki kedvencedet!” – írja közösségi oldalán a Supervet. Hozzáteszik, az oltatlan, parvó vírussal fertőzött állatnak

kezelés nélkül tíz százalék esélye van csupán a túlélésre.

Az oltott vagy korán felismert fertőzés kezelése esetén a túlélés esélye akár nyolcvan százalék is lehet.

Mi az a parvovírus?

A parvo vírus emberre ártalmatlan, kutyákban és macskákban azonban komoly, sokszor halálos megbetegedést is okozhat. Az egyik legismertebb fajtája a canin parvovírus, amely a kutyákat támadja meg.

A parvovírus leggyakoribb tünete a hányás, hasmenés, a kiszáradás, a letargia.

A parvovírus a kutya szervezetében a bélrendszert és a csontvelőt támadja meg, ami egyrészről legyengíti az immunrendszert, másrészről a vérképzést is felboríthatja. A fertőzött kutyák kezeléséhez infúziót, antibiotikumokat adnak.

Hogyan lehet védekezni a parvovírus ellen?

A parvovírus elleni legjobb védekezés a vakcinálás. A kiskutyák rendszerint sorozatban kapják meg a vírus elleni oltást, majd évente ismétlő oltást kapnak a védettség fenntartása érdekében. Az oltás segít megelőzni a parvovírusos fertőzést és annak súlyos következményeit.

Ha kutyánkon a parvovírus-fertőzés tüneteit tapasztaljuk, azonnal állatorvoshoz kell fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Magyar Állatvédelem, fotók: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

Kelet-európai kutyaszaporítók beteg állatai árasztják el Bécset

magyarallatvedo

Bekövetkezett minden kölyökmentő rémálma

Viki

Gyilkol a parvó! Már csak egy bull kölyök van életben

Viki