Image default

Imádnivaló ikrei születtek Kátyának, az első Ukrajnából mentett nyíregyházi állatnak!

Imádnivaló ikrei születtek Kátyának, az első Ukrajnából mentett nyíregyházi állatnak! Az apró selyemmajmok jól vannak és már a látogatók is megtekinthetik őket az állatkertben. 

Kátya, a fehérpamacsos selyemmajom (Callithrix jacchus) 2022 márciusában érkezett egy Kijev mellől menekülő családtól az állatparkba – írja közösségi oldalán a Nyíregyházi Állatkert.

A mindösszesen 14 cm-es, 200 grammos állatot folyamatos megfigyelés alatt tartották a park szakemberei és mivel kiváló egészségi állapotban volt, 2022 tavaszán megkezdték a pár keresést a számára. Végül Overloonban találtak egy vele hasonló korú 5 éves hím egyedet. A két állat összeszoktatása több lépésben zajlott, hiszen Kátya korábban fajtárssal nem találkozott. A majmocskák összeismertetése sikeres volt, hiszen 2022 júliusa óta elválaszthatatlanok egymástól és idén ősszel családot alapítottak, Kátyának ikrei születtek!

Az ikerpár 5 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra és leginkább szüleik hátán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat.

Bár a kölykök mindössze kb. 5 dekagrammot nyomnak, méretük a felnőtt egyedekhez képest hatalmas, így a szülőpár felváltva hordozza őket.

A Braziliában őshonos állatok már megtekinthetőek az Állatpark Viktória Házában, ahol több más karmosmajom faj szomszédságában élnek – írták.

A vadonban az erdőirtások miatt élőhelye egyre zsugorodik

A fehérpamacsos selyemmajom szürke szőrzetén fehér fülpamacsot visel. A nappal nagy részében aktív, az éjszakát védett odúban vagy a sűrű lomb között tölti. 2-13 főből álló családi csoportban él. A csapatban gyakran két szaporodó nőstény is van, akik többnyire anya és lánya. Korábban szigorúan monogámnak hitték őket, de sokszor több felnőtt hím is van a csoportban, melyek mindegyike párosodik a nősténnyel. A kölykök nevelésében a szülőkön kívül az idősebb utódok is segítenek. A szoptatáson kívül többnyire a hím állat és az idősebb testvérek hordozzák magukon a kölyköket, az anya csak a szoptatás idejére veszi át őket. Másfél évesen válnak ivaréretté.

Számos hangjelzése és arckifejezése van, amelyet az egymással való kommunikáláshoz használ. Mellkasán és ivarszervei környékén illatmirigyek vannak, amelyekkel élőhelyük tereptárgyait jelöli. Éles karmai segítségével a fákon gyorsan, akár függőlegesen is tud közlekedni. Különféle ragadozó emlősök, madarak és kígyók vadásznak rá. Állománya még stabil, de az erdőirtások miatt élőhelye egyre zsugorodik – jellemzi őket oldalán a Miskolc Zoo.

(Forrás és fotók: Nyíregyházi Állatpark Facebook)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Három hétig utazott a tengeren egy konténerbe zárt macska

magyarallatvedo

Átestek az első orvosi vizsgálaton Kátya, az Ukrajnából mentett selyemmajom ikrei

Erik

Az ukrán elnök érdemérmet adott egy hős kutyának 250 bomba és lőszer kiszaglásáért

Eszti_mav