Image default

Ájult széncinegét mentettek az ügyészek

A védett széncinegéből 1 millió élhet hazánkban, de egyetlen kismadár megmentése is hozhat melegséget az ember életébe – írja közösségi oldalán Magyarország Ügyészsége.

Nekirepült az üvegnek és elájult kismadár

A tájékoztatás szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség egyik 2. emeleti irodájába a bukóra nyitott ablakon berepült egy széncinege, majd letelepedett dr. Géczi Zoltán csoportvezető ügyész egyik aktájára. Megpróbálta kitárni az ablakot, hogy „szabadlábra helyezze” a széncinegét,

azonban az ijedt madár nekirepült az üvegnek, és ájultan a földre zuhant.

Az ügyész egy másik kollégájával a tenyerükbe vették a madarat és melengetni kezdték. A kismadár néhány perc múlva magához tért, és sikeresen elrepült.

A széncinegéről

A Magyar Madártani Egyesület leírása szerint a széncinege Európában általánosan elterjedt faj, az egyik leggyakoribb madarunk. Szinte minden élőhelyen megtelepszik, ahol fészkelésre alkalmas odút, vagy más üreget talál. Fiókáit többnyire hernyókkal és pókokkal eteti, melyet csigahéjjal egészít ki, ami a legfontosabb kálciumforrásuk. Télen magvakkal táplálkozik.

A hideg hónapokban gyakori vendég a madáretetőnél.

Megtelepedését odúk kihelyezésével, áttelelését pedig napraforgómag, szalonna vagy cinkegolyó kihelyezésével segíthetjük. Territoriális madár, a költőodút fajtársaival, a legnagyobb konkurenciát jelentő kék cinegékkel, és egyéb odúlakó énekesmadarakkal szemben is védelmezi. A hazai állomány állandó, de hidegebb teleken kisebb távolságokra kóborolhat.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem halt meg a másodikról kidobott macska, de az ügyészség szerint ez csak pénzbüntetést ér…

Erik

Össze-vissza szenvedtek a juhai, felfüggesztettet kér rá az ügyész

magyarallatvedo

Figyeljünk a postaládákban fészkelő széncinegékre!

magyarallatvedo