Image default

Bevált a tűzijáték-tilalom Tatán: Nyugodtan pihenhettek a vadludak szilveszterkor az Öreg-tavon

Bevált a tűzijáték-tilalom Tatán: Nyugodtan pihenhettek a vadludak szilveszterkor az Öreg-tavon! Az elvándorolt vadludak is csak a magas vízállás miatt kerestek más állóvizeket a környéken, éjszaka pedig több csapat visszatért.

Tatán 2018 óta tilos szilveszterkor tűzíjátékozni ezért a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrök és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű részvételével már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözé. Estétől pedig a város teljes területére kiterjesztették a szolgálatot – írta a 24.hu.

Tavaly a tilalom ellenére sem sikerült a vadlúdállományt itt tartanai. Idén azonban csak a magas vízállás miatt kerestek más állóvizet a madarak. Éjszaka pedig több vadlúdcsapat is érkezett, a környékbeli durranások miatt a csendes tatai környezetet választották inkább.

A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége (mintegy 80 százaléka) kitartott a tó vizén. A tavon éjszakázó vadludak száma növekedett, mert az Öreg-tóra az éjszaka során újabb csapatok érkeztek

– írta posztjában a Magyar Madártani Egyesület (MME).

Az idén először kezdeményezett “Csendes séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult. A késő éjszakai időpontban több, mint 60-an vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján – írták.

Hála a járőrszolgálatnak, az idei volt a legnyugodtabb szilveszter

Musicz László, az MME vármegyei csoportjának tiszteletbeli elnöke a Kemmának úgy nyilatkozott, hogy a tilalom bevezetése óta eddig hat szilveszter zajlott. Ebből pedig a mostani volt a legjobb.

Sajnos voltak akik tűzijátékoztak, de a járőrszolgálat tagjai a hang forrását beazonosítva, szinte azonnal a helyszínre tudtak sietni, ezzel megakadályozva a további durrogtatásokat. Az elkövetők főleg fiatalabbak voltak, akik általában elmenekültek a láthatósági mellényesek elől. A járőrök azonban a nyakukba másztak, nem hagyták őket élni. Idegesítették őket, így inkább tovább álltak, feladtak a tűzijátékozással – mondta az elnök, aki szerint a környező településekről jött be főleg a hang.

Jelenleg az Öreg-tó magas vízállása miatt a vadludak nagy része elköltözött a környező tavakra. Azonban ahogy elkezdődtek a durrogtatások az égen több száz, Tata felé vonuló madarat lehetett látni, akik csendesebb helyet kerestek. Elsejére végül a vízimadarak mintegy nyolcvan százaléka maradt a tavon – tette hozzá az elnök.

A vadludak a sekélyebb vizeket kedvelik, ezért is szeretik nagyon a télen az Öreg-tavat. Azonban az Által-ér áradása miatt most, mintegy 40 centivel magasabb a tó szintje, így csak a nádasokhoz közel vannak sekélyebb részek. Ott azonban már nem érzi magát biztonságba a vadlúd, hiszen a ragadozók könnyebben támadhatnak a fedezékből, mint a tómeder közepén lévő nyílt részen.

(Forrás: 24.hu/Kemma)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Így készítsd fel kedvenced a szilveszteri tűzijátékra!

Erik

“Menekülő állatok, amerre csak járunk!” – már tegnap megszakadtak az állatvédők az értelmetlen tűzijátékosok miatt

Erik

Tatai állatvédők mentették meg a kerítésen fennakadt kutyát

Marci