Image default

Vidra költözött egy autó motorterébe a Balatonnál

A különleges esetről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park számolt be közösségi oldalán. A motortérben meglehetősen otthonosan mozgó vidráról fotók és videó is készült.

Váratlan vendég bukkant fel az autószervízben

2024. január 10.-én délután a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Őrszolgálatát, hogy a 7-es főút melletti autószerviznél vidra költözött az egyik autó motorterébe. A nemzeti park munkatársa a helyszínre sietett és bár meglehetősen furcsának tűnt az eset, de megállapította, hogy valóban vidra (Lutra lutra) került bajba.

A befogására tett kísérlet során kiderült, hogy a vidra már rutinos motortér látogató lehet.

Meglepő rutinnal mászott egyik autó motorteréből a másikba,

majd pedig egy szemvillanás alatt megtalálta a Balatonhoz vezető utat. Ebben a Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai is a segítségére voltak azzal, hogy rövid időre lezárták a 7-es főutat, hogy a vidra biztonságosan átkelhessen rajta.

A nemzeti park arra hívja fel a figyelmet, hogy

a téli időszakban gyakori, hogy a hideg beköszöntével nyestek, pelék, egerek költöznek a motortérbe,

a vidra azonban kevésbé jellemző.

A vidra nem alszik téli álmot

Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Téli álmot nem alszik, vackát a vízhez közeli nádasokba, vagy közvetlenül a tópartba ásott kotorékba készíti.

Elsősorban éjszaka aktív, de nyugodtabb helyeken akár nappal is találkozhatunk velük. Tápláléka döntően halakból áll, de rákokat, békákat és apró rágcsálókat is fogyaszt.

Magyar Állatvédelem, fotók: Erdős Sarolta, Mintál Szilvia

KAPCSOLÓDÓ

Tüneményes odúkat kaptak a balatoni madarak a nemzeti park munkatársaitól

Eszti_mav

Lebukott és akár 2 évet is kaphat a balatoni orvhalász

Erik

Kidobott kiskutyákat mentettek meg a közutasok a Balatonnál

Marci