Image default

Imádnivaló vidra korzózik a balatoni jégen Fonyódnál

Imádnivaló vidra korzózik a balatoni jégen Fonyódnál! Ritka, hogy szem elé kerül, hiszen nyáron is rejtőzködik, nagyon nehéz megpillantani. 

Bár az elmúlt időszakban leginkább a fagyos tél és a jegesedés miatt került a Balaton a figyelem középpontjába, most azonban valami furcsa dolog történt a fonyódi kikötőben.

Bene Ádám fotós épp a tájat fotózta, amikor furcsa motoszkálásra és csobbanásokra lett figyelmes a kikötőben. A fotós közelebb ment, hogy kiderítse, honnan jönnek a hangok, ekkor azonban furcsa állatot vett észre. A kikötőnél tanyát vert egy vidra, ami rá sem hederített a brutális hidegre és a Balaton vastag jégpáncéljára, boldogan játszadozott egy fagyott hajótest körül  – írja a Bors forrásait idézve az ATV.

Ez egy igazán ritka jelenség, hiszen nyáron sem sűrűn látni vidrát a Balatonban, nemhogy télen, amikor be van fagyva. A helyiek állítólag már többször is látták az állatot, és úgy tűnik, a vidra kezd megbarátkozni az emberek jelenlétével – írják.

Egy váratlan vendég bukkant fel az autószervízben

A különleges esetről pár napja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park számolt be közösségi oldalán. A motortérben meglehetősen otthonosan mozgó vidráról fotók és videó is készült.

2024. január 10.-én délután a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Őrszolgálatát, hogy a 7-es főút melletti autószerviznél vidra költözött az egyik autó motorterébe. A nemzeti park munkatársa a helyszínre sietett és bár meglehetősen furcsának tűnt az eset, de megállapította, hogy valóban vidra (Lutra lutra) került bajba.

A befogására tett kísérlet során kiderült, hogy a vidra már rutinos motortér látogató lehet.

MEGLEPŐ RUTINNAL MÁSZOTT EGYIK AUTÓ MOTORTERÉBŐL A MÁSIKBA,

majd pedig egy szemvillanás alatt megtalálta a Balatonhoz vezető utat. Ebben a Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai is a segítségére voltak azzal, hogy rövid időre lezárták a 7-es főutat, hogy a vidra biztonságosan átkelhessen rajta.

A nemzeti park arra hívja fel a figyelmet, hogy

A TÉLI IDŐSZAKBAN GYAKORI, HOGY A HIDEG BEKÖSZÖNTÉVEL NYESTEK, PELÉK, EGEREK KÖLTÖZNEK A MOTORTÉRBE,

a vidra azonban kevésbé jellemző.

A vidra nem alszik téli álmot

Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Téli álmot nem alszik, vackát a vízhez közeli nádasokba, vagy közvetlenül a tópartba ásott kotorékba készíti.

Elsősorban éjszaka aktív, de nyugodtabb helyeken akár nappal is találkozhatunk velük. Tápláléka döntően halakból áll, de rákokat, békákat és apró rágcsálókat is fogyaszt.

(Forrás: ATV/BORS/BFNPI, fotók: Bene Ádám, Erdős Sarolta, Mintál Szilvia)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

DNS vizsgálatokkal mérik fel a Balaton halállományát

Marci

Kölykei születtek a Fővárosi Állatkertből egyenesen Argentínába költözött óriásvidrának – VIDEÓ

Marci

Bébi vidrák szöktek ki az állatcsempész bőröndjéből a tajvani repülőgépen

Erik