Image default

Napimádó makik sütkéreznek Nyíregyházán

Napimádó makik sütkéreznek Nyíregyházán! Az állatkertben kitűnően érzik magukat a Madagaszkáron honos legnagyobb makifélék, a varik.

Mint írja bejegyzésében az állatkert, a faj a különleges nevét a bennszülöttektől kapta. Napimádó szent állatnak, „vari candanas”-nak nevezték őket mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget. Napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik drasztikusan csökkennek. Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség kritikusan veszélyeztetett fajok között tartja számon mindkét fajukat ( a fekete-fehér és a vörös varit is), ezért is fontos, hogy a zárt tartási körülmények között koordinálják tenyésztésüket. A Nyíregyházi Állatparkban mindkét faj sikeresen szaporodik.

 

A varik

A varik a legnagyobb termetű makik. Teljes hosszuk 50–60 cm, farkuk 65 centiméter hosszú, súlyuk 3,2 és 4,5 kg közötti. Szőrzetük hosszú és puha, fekete-fehér vagy vörös-fehér színű. A lombkorona lakói, ahol a nappalt főként pihenéssel és napozással töltik. Rendkívül ügyesen mozognak a fák ágain, hatalmasakat ugorva fáról fára. Szinte kizárólag gyümölcsökkel táplálkoznak – írja a Wikipedia.

A varik csoportosan élnek. Egy csoportban három-öt állat él együtt, egy szülőpár és azok még ivaréretlen utódai.

A csapatok fülsüketítő üvöltéssel védik és jelölik a territóriumukat, amely leginkább az oroszlán és szamár ordítás keverékének hangzik. A területük határait szaganyagokkal is jelzik a fajtársaik számára. A nőstények az ágvillák közé fészket raknak levelekből, oda rejtik a megszülető kicsinyeiket. A kölykök 3 hét múlva másznak ki először fészekből, 7 hetes korukra már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak. A fiatalok 2-3 éves korukban válnak ivaréretté.

A varik javarészt nappali életmódjuk és tetszetős külsejük miatt mindig is kedvelt állatkerti állatnak számítottak, ma is sokfelé előfordulnak állatkertekben. Az utóbbi időben főleg a súlyosan veszélyeztetett vörös varit tartják többfelé.

Jelenleg Magyarországon is több állatkertben élnek varik. Veszprémben vörös varikat gondoznak, Debrecenben fekete-fehér vari látható, míg Nyíregyházán és Budapesten mindkét fajt tartják. 

(Forrás: Nyíregyházi Állatpark, Fotó: Balsa Petra)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Remek évet zárt a Nyíregyházi Állatkert: 250 állatkölyök születésének örülhettünk!

Erik

Megnyílt a Jégvilág Interaktív Állatbemutató a Nyíregyházi Állatparkban!

Erik

Veszélyeztetett maki született Nyíregyházán

magyarallatvedo