Image default

Kilőttek egy különleges, hibrid vaddisznót

Ezek a példányok a házi és a vaddisznók genetikai keveredéséből születnek. Korábban, amíg az erdőkben a jó makktermés alkalmával kiterelve tartották a házisertést, gyakran megesett, de még ma is előfordul, hogy a házi- és a vaddisznó „találkozásából” fehér-fekete foltos malacok születnek. A hírről a TEOL számolt be.

Az így születő utódok egyedi és megismételhetetlen bőrrel rendelkeznek. Ezeknek a foltos egyedeknek a túlélési esélye ugyanolyan, mint az átlagos vaddisznóké, viszont genetikailag rontják a vadon élő állományt, ezért nemkívánatosak a populációkban.

forrás: TEOL

Egy állományritkító vadászat alkalmával lőtték le a különleges, két év körüli, 80–90 kilós példányt. A vadásznyelv babos disznóknak hívja azokat az egyedeket, amelyeknél a megszokott barna sörték színébe a házi disznóra utaló fehéres-rózsaszínes foltok vegyülnek.

– Kilövéskor selejtezési szempont is, hogy ezektől a példányoktól megtisztítsák az állományt. A vadász szerint éppen ezért igen ritka az ekkora, felnőtt állat. A vadásztársaságoknak ki van adva feladatul az állományszabályozó vadászat, vagyis hogy a területükön található populáció mekkora részét kell kilőni. A vaddisznók ugyanis annyira szaporák és olyan károkat okoznak, hogy muszáj kordában tartani a létszámot – számolt be a vadász.

TEOL – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Több védett szürke farkast is kilőtt három borsodi férfi, kiderült róluk, hogy vadászok – videókkal

Eszti_mav

Megint csak felfüggesztettet ért két vadász kegyetlenkedése!

Erik

Felfüggesztett börtön a lelőtt gímbikáért

magyarallatvedo