Image default

Boldogan éldegél a Fővárosi Állatkertben az egyre népesebb óriásvidra család

Boldogan éldegél a Fővárosi Állatkertben az egyre népesebb óriásvidra család. Jelenleg hét főt számlál a budapesti óriásvidra állomány! 

Óriásvidráink története egy nagyon szép szerelmi és családi történet – kezdi bejegyzését a Fővárosi Állat-és Növénykert. A szülők, Cumana és Madidi mellett öt különböző korú fiatal állatuk is van, akik mind Budapesten születtek. Közülük a legifjabb, Dakota nevű kölyök csak február eleje óta látható.

Mint megemlítik, idén ősszel lesz tíz éve annak, hogy belefogtak az egyik legnagyobb termetű menyétféle ragadozó, a Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett óriásvidra (Pteronura brasiliensis) tartásába. Ezért időszerű volt néhány komolyabb javítás elvégzése az állatoknak otthont adó építményen, hiszen az idő vasfoga náluk sem kíméli a létesítményeket. Ezekkel a munkálatokkal a közelmúltban készültek el, így néhány hete ismét megcsodálhatják a látogatók az óriásvidra családot.

2014-ben eredetileg három nőstény állatuk volt, közülük azonban Alondra még 2019-ben Argentínába utazott, hogy ott egy élőhelyi visszatelepítési program részese legyen – írja az Állatkert. A másik nőstény, Cora pedig ugyanabben az évben a Madridi Állatkert lakója lett. Cserébe a spanyol fővárosból egy Madidi nevű hím jött a Budapesten maradó nőstény, Cumana mellé, akiknek kapcsolata igazi szerelem volt első látásra. Olyannyira, hogy az elmúlt években rendszeresen meg is örvendeztették őket újabb és újabb kölykökkel.

Jelenleg a szülőkön kívül még hat budapesti születésű fiatal óriásvidra van az intézményben, mindannyian Cumana és Madidi utódai. Ám közülük a 2020-as születésű Manu, a 2021-ben született Lobo és az ugyancsak 2021-ben világra jött Maya hamarosan új helyre, a faj megmentését szolgáló természetvédelmi programban velünk együtt részt vevő angliai, holland, illetve kolumbiai állatkertekbe költöznek. A négyéves Bahia és a tavalyi évben született Dakota viszont (akit mostanában láthat először a közönség) továbbra is Budapesten marad.

(Forrás és fotók: Fővárosi Állat-és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Vízilovak világnapja: A Fővárosi Állatkert tart legrégebb óta megszakítás nélkül vízilovakat!

Erik

Szomorú búcsú: 31 évesen elaltatták Sweent, a Fővárosi Állatkert fókáját

Erik

50 éve dolgozik együtt a természet védelméért a Fővárosi Állat-és Növénykert és a Magyar Madártani Egyesület!

Erik