Image default

Tündéri zebracsikók születtek Nyíregyházán

Már láthatóak a ritka Grevy-zebra csikók – jelentette be az örömhírt közösségi oldalán a Nyíregyházi Állatpark. Az országban csak itt élő kiscsikók a tavaly év végén születtek. Ezidáig elsősorban a Tarzan ösvénye fűtött istállóiban növekedtek ám a jó idő beköszöntével már a nagyközönség is láthatja a „pizsamás lovacskákat”.

Szépek és jó az étvágyuk a csikóknak

Az állatpark tájékoztatása szerint a kanca csikók jelenleg egy elkülönített külső kifutóban vannak. Fokozatosan ismerkednek meg a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között a Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy az addax antilopokkal.

Úgy tudni, táplálékuk az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej, de már 30-40 naposan elkezdték kóstolgatni a szálas takarmány fogyasztását is.

Grévy-zebra a legnagyobb

A Grévy-zebra (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától- könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak. A faj, nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

Az állatpark tájékoztatása szerint a vadon élő populáció mérete az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent, mindössze 2000 egyed él belőle Dél-Etiópiában és Kenyában. Ennek oka elsősorban a természetes életterük csökkenése és a vadászat. Ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket. A Nyíregyházi Állatparkba is az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek a szülőállatok.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Anyukája gondoskodásának köszönhetően már naponta negyed kilót hízik a nyíregyházi kis törpevíziló

Erik

Elképesztő programkavalkáddal vár mindenkit a Budapesti Állatkert az Állatkertek Éjszakáján!

magyarallatvedo

Remekül érzi magát Jambo az új ormányos családjával Nyíregyházán!

Erik