Image default

Cinegéknek és légykapóknak készítettek biztonságos otthonokat a nemzeti parkunk önkéntesei!

Cinegéknek és légykapóknak készítettek biztonságos otthonokat a nemzeti parkunk önkéntesei!

Múlt hétvégén is szorgos kezek dolgoztak Peszéri-erdőben! – írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.


Mint írták, az önkénteseik eljöttek, hogy befejezzék azokat – a kék cinegéknek és örvös légykapóknak – szánt odúkat, amiket még januárban készítettek.

A lelkes résztvevők vízzáró bevonatot szögeltek a tetőkre, és le is festették azokat. Majd egy olyan, fiatal nyárfák alkotta részen helyezték ki őket, ahol természetes módon odú az elkövetkező tíz évben biztosan nem fog kialakulni.

Számos odút helyeztek ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai is a Kis-Balaton–Nagyberek Tájegységben.

A cél az, hogy segítsék a madarak költését olyan területeken (gyepek, legelők, szántók környezetében), ahol hiányoznak az öreg és odvas fák, vagy a régi pajták, gazdasági épületek.

A tavasz beköszöntével megkezdődik a madarak költési időszaka is. Azonban sok területen (gyepek, legelők, szántók környezetében) hiányoznak az öreg és odvas fák, valamint a régi pajták, gazdasági épületek. A szakértők szerint ezek ideális költőhelyet biztosítanának odúlakó madaraink, egyes ragadozó madarak és bagolyfajaink számára.

“A Kis-Balaton–Nagyberek Tájegység munkatársai a költések számának elősegítése érdekében számos „A”, „B” és „D” típusú odút, vércseládát, kuvikodút és gyöngybagoly ládát helyezett ki a Nagyberek potenciális területeire” – számolt be az akcióról a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Hozzátették, néhány hét múlva ellenőrzik majd az újonnan kihelyezett odúk foglalásának sikerességét. Abban bíznak, hogy addigra minden odú lakóra talál!

(Forrás:  Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Csodálatos emléket állítottak a hazai madarak első számú őrangyalainak

Eszti_mav

Szabadon engedtek egy gyógyult rétisast – VIDEÓ

magyarallatvedo

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Viki