Image default

Biztató jel, hogy egészséges őshonos halak tucatjai mutatták meg magukat a zalai halkutatás során!

Biztató jel, hogy egészséges őshonos halak tucatjai mutatták meg magukat a zalai halkutatás során! Bizakodásra ad okot a színes és változatos őshonos halállomány jelenléte a vizekben!

Nemrégiben véget ért a RAD08 program első turnusa – írta közösségi oldalán a Zalai horgászok bejegyzésével kapcsolatban a Halazin. Rendkívül jó hír, hogy a mintavételek során több százas egyedszámban kerültek elő a lápi, mocsári körülményeket kedvelő halfajok.

Mint kiemelték, a vizsgált élőhelyen tömegesnek mondható a széles kárász a csuka és a vörösszárnyú keszeg, még a compónak is stabilak és önfenntartóak az állományai.

Elenyésző darabszámban került elő a naphal (3 juv. pld) szerencsére, az ő számára nem kedvezőek a biotikus viszonyok. A védett lápi fajok egyenlőre nem mutatkoztak, annak ellenére, hogy az élőhelyen keresztül haladó Principális csatornából rendszeresen ki tudták mutatni a réti csíkot. Kísérletképpen elvégeztek egy oldott oxigén méréseken alapuló szaprobitás vizsgálatott, a mért értékek a grafikonokon láthatók.

Az eredmények szerint az élőhely a humán jellegű szerves és szervetlen tápanyag terhelésekre roppant érzékeny. A kutatást célzottan a védett halfajokra hamarosan folytatják – tették hozzá.

A korábbi vizsgálatok is biztatóak voltak

A kezdetek óta már csodásan bővül a fajlistánk és az egyedszámok is nagyon biztatóak, új fajként előkerült a compó is, ami az élőhelyet tekintve nem csoda de mégis örülnek hogy az elképzeléseik, a faunát illetőleg, lassan beigazolódnak – írták egy korábbi bejegyzésükben.

Ha védett lápi fajok is felbukkannak, talán még pezsgő is előkerül… – jegyezték meg viccesen.  Az eddig kimutatott fajok stabil állományt alkotnak, a fiatal és idős egyedek egyaránt képviseltetik magukat. A gerinctelen fauna is biztató, ennyi orvosi piócát nem sok helyen láttak.

Ha az időjárás nem lesz túl szigorú, elkezdik a produkció/respiráció hányadoson alapuló “tólégzés” vizsgálatot, amitől az élőhely szaprobitási szintjének, szerves anyag terhelésének ismeretét várják.

“A téma iránt érdeklődő fiatalok részvételét is szívesen látnánk, sok érdekes dolgot láthattok és tanulhattok és mi is szívesen tanulnánk tőletek.” – zárták bejegyzésüket.

(Forrás: Zalai horgászok/Halazin)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

DNS vizsgálatokkal mérik fel a Balaton halállományát

Marci

Le a kalappal: Halak ezreit mentették meg halőrök a kiszáradt csatornából!

Erik

Nagy a baj, tömegesen mentik a halakat a Tisza-tónál

Eszti_mav