Image default

Halőrök mentették meg a dámszarvas életét a népszerű horgászvízen!

Halőrök mentették meg a dámszarvas életét a népszerű horgászvízen! Elvadult kutyák támadtak rá a dámbikára, akinek a fejére tekeredett bálamadzagok szinte teljesen elvették a látását, riadalmában pedig a tó vizébe ugrott.

Meghökkentő, de szerencsésen végződő esetet szúrt ki a minap a Berek természetvédelmi hírportál. Mint írták, a Mátra lábainál az elszaporodott nagyvad-állomány számos olyan jelenséget eredményezett, melyekre egyre inkább fel kell készülnünk. A megtelepedett farkasok mellett sok a kóbor, elvadult kutya is, melyek szintén vadásznak a gyenge vagy sérült egyedekre, írta Facebook oldalán a Maconkai-víztározó és tórendszere.

JÚLIUS 3-ÁN DÉLUTÁN A HALŐRÖK ARRÓL KAPTAK ÉRTESÍTÉST, HOGY EGY SZARVAST DÖNTÖTTEK LE ÉPPEN A ZAGYVA-MEDERBEN, AZ EGYESÍTETT MŰTÁRGY (ZSILIP) ALATT. MIUTÁN A KUTYÁK EL LETTEK ZAVARVA, KIDERÜLT, HOGY A FIATAL, 3-4 ÉVES DÁMBIKA A GYAKORLATBAN VAK VOLT A FEJÉRE TEKEREDETT BÁLAMADZAGOK TÖMEGE MIATT, MELYEKET TALÁN AGANCSTISZTOGATÁS KÖZBEN TEKERHETETT ÍGY MAGÁRA

– osztották meg a nem mindennapi esetet a bejegyzésükben.

A dámbika a fejére tekeredett bálamadzagok miatt volt könnyű préda, de szerencsére jó helyre menekült – jegyezte meg a Berek.

EZT KÖVETŐEN VISZONT TOVÁBB SZALADT EGYENESEN A NYÁRI KIKÖTŐIG. AHOL A HELYFOGLALÓ HORGÁSZOK MEGLEPETÉSÉRE BEUGROTT A VÍZBE ÉS KÖRBE-KÖRBE ÚSZNI KEZDETT. MINTEGY 30 PERCIG TARTOTT A MUTATVÁNY, MAJD AZ IDŐKÖZBEN KIÉRKEZETT HELYI VADÁSZOK EGY CSÓNAKKAL UTOLÉRTÉK, S LASSZÓT DOBTAK A FEJÉRE ÉS KIVONTATTÁK A SÓLYÁRA. EZT KÖVETŐEN A PARTRA ÉRKEZÉSKOR A LÁBAIT IS SIKERÜLT ÖSSZEKÖTNI, A SEBEI NEM VOLTAK SÚLYOSAK

– részletezték a különös mentés részleteit, és kiemelték, hogy a dámszarvast a látását korlátozó függeléktől megszabadították, és egy terepjáróval elszállították a feltételezett élőhelyére.

Maga az eset nem az első volt a tórendszer területén, s biztosan nem is az utolsó. Ezért is fontos és közös érdek a halőrök állandó jelenléte – hívta fel a figyelmet a portál.

Hálás köszönet a mentésért!

(Forrás: Maconkai-víztározó és tórendszere, Berek)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tisza közepéről mentették ki Sziszit a kimerült, fuldokló kutyust

magyarallatvedo

Halászhálótól sérült bálna életéért küzdenek Hawaiinál

magyarallatvedo

Kutya hívta a rendőröket gazdája autóbalesetéhez – VIDEÓVAL

magyarallatvedo