Image default

Tapírokkal és nagy marákkal dagonyáznak a főváros imádnivaló kapibarái a nyári kánikulában!

Tapírokkal és nagy marákkal dagonyáznak a fővárosi imádnivaló kapibarák a nyári kánikulában! A kapibarák rendkívül játékosak, vidámak, és imádnak pancsolni a vízben. 

A vízidisznók – vagy más néven kapibarák – a tengerimalacok közeli rokonai, csak éppen sokkal nagyobbra, akár 40-50 kilósra is megnőhetnek: ezzel ők a legnagyobb testű rágcsálók – jellemezte a mókás kinézetű rágcsálókat a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Mint írták, őshazájukban, Dél-Amerikában sok a vizes élőhely, ezért ők is ehhez alkalmazkodtak, például a lábujjaik között található úszóhártyákkal.

Budapesten, az állatkertben a Dél-Amerika kifutóban láthatják az érdeklődők őket, „társbérletben” az ugyancsak újvilági elterjedésű tapírokkal és nagy marákkal. Az intézmény kifutójában medence is van, sőt még dagonyázóhely is az állatok rendelkezésére áll – osztotta meg az Állatkert.

A kapibara a legnagyobb rágcsáló

A Dél-Amerika nagy részének folyói, tavai és mocsarai környékén őshonos kapibara. A más néven vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) a legnagyobb termetű ma élő rágcsálófaj, amelynek kifejlett egyedei akár 50-60 kilogrammot is nyomhatnak.

A kapibara, a legnagyobb élő rágcsáló, valóban egy különleges és szerethető állat. Az őszinte és vicces viselkedése, valamint társaságkedvelő természete miatt egyre népszerűbbek mint házi kedvencek és állatkerti látványosságok – jellemezte egy korábbi bejegyzésében a Gyöngyösi Állatkert.

A kapibarák természetüknél fogva csoportban élnek, és szoros közösséget alkotnak. Ez a társasági szellem azt jelenti, hogy rendkívül barátságosak és szeretetteljesek egymás iránt, valamint az emberekkel is. Az emberek általában könnyen megközelíthetik őket, és hamar megszerethetik ezeket a szelíd lényeket.

A kapibarák játékosak és vidámak, és imádnak pancsolni a vízben. Az állatkertekben általában nagy medencékben élnek, ahol élvezhetik a fürdőzést és a pancsolást. Ez a szokásos tevékenységük sok nevetésre és mosolyra ad okot a látogatóknak, akik élvezettel figyelik őket.

Az aranyos megjelenésük és finom érzékeik miatt a kapibarák gyakran családbarát látványosságok az állatkertekben. A látogatók gyakran csodálkoznak az állatok békés együttélése felett, ahogyan egymás mellett pihennek és egymást gondosan tisztogatják.

A kapibarák együttműködő és figyelmes lények, amelyek remekül alkalmazkodnak az emberekkel való interakcióhoz. Ezen különleges tulajdonságaik miatt több helyen is terápiás célokra használják őket. Terápiás állatokként a kapibarak segítenek a stressz kezelésében és a boldogság fokozásában, mivel a jelenlétük kellemes és megnyugtató hatással van az emberekre.

A kapibarák vicces, szerethető és csodálatos lények, akik megérdemlik a figyelmet és a szeretetet. A csoportban élő, vidám természetük és az emberekkel való barátságos kapcsolatuk teszi őket egyedivé és különlegessé az állatvilágban. Ha valaki valaha is találkozik egy kapibarával, biztos lehet benne, hogy nevetésre és boldogságra számíthat, amelynek emlékét soha nem felejti el.

(Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert, Gyöngyösi Állatkert Facebook)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A fővárosba költözött Csángó és Hargita a két barnamedve!

Erik

Megvan, mi lett a neve az állatkert tündéri kislajhárjának

Eszti_mav

Szépen cseperednek a Fővárosi Állatkert flamingófiókái

Erik